Karl schrijft een brief naar arts-intensivist Geert Meyfroidt: “Je hebt zieltjes veroverd en de sympathie van het volk gewonnen”

(foto VTM) © Thomas Geuens
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot professor Geert Meyfroidt. De arts-intensivist mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Geert,

We kennen mekaar persoonlijk sinds september 2020. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zelden een voornamere mens ben tegengekomen. Een man van het verfijnde register. Beleefd zijn kost geen geld. Ik hoor het mijn moeder nog altijd zeggen toen ik een tiener was. Als een soort mantra. Sinds ik jou ken, weet ik wat ze precies bedoelde. Waarschijnlijk hoopte ze ook dat ik zou worden zoals jij nu bent.

Een dokter in de familie geeft het doorsnee Vlaamse gezin het nodige aanzien. Ik doe sinds die wijze woorden van ons moeke altijd mijn stinkende best om mensen te respecteren en ze beleefd te benaderen. Voor de rest ben ik niet verder gekomen dan een aanzet in de eerste kandidatuur geneeskunde om daarna heel snel in de sportjournalistiek te belanden. Al is ze nu ook wel trots op me. Zoals elke moeder dat is op haar kinderen.

Je passage in Vive le Vélo deed je zichtbaar deugd. Het waren hectische maanden geweest

De eerste keer dat ik je in levende lijve ontmoette, was tijdens een aflevering van Vive le Vélo op vrijdag 11 september 2020. Nine eleven. We zaten in het Land van Ny, een kasteelhoeve in de Ardennen. Het had huize Arnaud De Lie kunnen zijn, maar dat was het niet. We moesten als programmamaker improviseren, de Tourorganisatie ook. De Ronde van Frankrijk werd in het coronajaar 2020 in september in plaats van in juli gereden. Wij bleven voor een keer in België. Een unicum.

Dani Martínez won op die elfde september de bergrit met aankomst op Pas de Peyrol. Dani triomfeerde. Jij charmeerde, Geert. Je was zoals we je de maanden ervoor op televisie leerden kennen. Welbespraakt, goed voorbereid en onderlegd in de materie. We zaten aan tafel met Bert De Backer en Bart Schols. Het was Bart die ons tipte dat je het niveau van de gemiddelde wielertoerist oversteeg. Scherp als een mes, het karakter van een os. Zoals de mensen je de voorbije weken ook in de Special Forces leerden kennen. Tot het gaatje. Pas plooien als vermoeidheid en pijn het overnemen van het menselijke brein. Een gruwelijke grijns kondigde afgelopen maandag je exit aan. Ook hier had je zieltjes veroverd en de sympathie van het volk gewonnen. Stijlvol ten onder.

Je passage in Vive le Vélo deed je zichtbaar deugd. Het waren hectische maanden geweest. Je was toe aan vrije tijd en ontspanning. Als arts-intensivist stond je tijdens de coronapandemie maandenlang voor de wellicht grootste uitdaging van je carrière. Als voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Zorg bewaakte je mee de capaciteit van de intensive care-bedden. Een half jaar zweven tussen hoop en angst. Je loodste ons land mee door de crisis waarvan we dachten dat het onmogelijk was dat we die ooit zouden beleven. Het werd het jaar van de grote doorbraak voor Geert Meyfroidt. Het klinkt luguber, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De coronacrisis heeft kinderen gebaard. Jij bent er een van. Sindsdien ben je publiek bezit. De Slimste Mens Ter Wereld die je benaderde met de mindset van een topsporter en ook won. Een eervolle exit in de Special Forces waar je harten veroverde en vrienden maakte.

Afgelopen vrijdag was je voor het tweede jaar op rij een van de eregasten op het Gala van de jeugdacademie van KSV Diksmuide. Al twee jaar klinken de commentaren van je tafelgenoten achteraf unisono extreem positief. Fijne mens, bravourevrij. Volgende keer moet je tussen het hoofdgerecht en het dessert wel iets sneller doorschuiven, Geert. Ondertussen ben je ook verloofd met nieuwsanker Fatma Taspinar die we onlangs bezig zagen in Celebrity Masterchef. De rollen ten huize Meyfroidt-Taspinar lijken me duidelijk afgetekend. Als jij straks met een zelftrekker een gazon van 2,5 hectare hebt afgereden, staat gegarandeerd een geweldig tajine klaar. Laat ze smaken!

Warme groeten,