In oktober 2017 maakt minister-president Geert Bourgeois in Izegem bekend dat de derde vestiging van onderzoekscentrum Flanders Make in West-Vlaanderen opgestart zou worden. Voor dat project werd vorig jaar al 15 miljoen euro vrijgemaakt.
Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, die in onze provincie sterk vertegenwoordigd is. FM brengt bedrijven en onderzoeksinstellingen samen om innovaties in de voertuigindustrie, machinebouw en productieomgevingen te realiseren. Zo wil FM onder andere de machines en fabrieken van de toekomst ontwikkelen.
Strategische onderzoekscentra
Flanders Make is een zogenaamde SOC. Dat staat voor strategische onderzoekscentra, die op internationaal niveau onderzoek verrichten. Die SOC vormen de brug tussen fundamenteel en toegepast onderzoek, tussen onderzoek en bedrijven. Ze zijn strategisch omdat ze een cruciale rol spelen in de transformatie van onze economie. Naast Flanders Make is er nog imec-iMinds, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Flanders Make, opgericht in mei 2014, telt vandaag ongeveer 400 onderzoekers. Het heeft momenteel onderzoekscentra in Leuven (machinebouw) en Lommel (onderzoek voor de autosector). Er wordt onderzoek gevoerd op vlak van mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.
In oktober 2017 werd beslist dat er een derde vestiging zou komen, in West-Vlaanderen, die zal focussen op mechatronica en machinebouw. Met 40 procent van de tewerkstelling bevindt het hart van de mechatronicasector zich in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse bedrijven investeerden trouwens al in Flanders Make.
Het stond vorig jaar nog niet vast waar de derde vestiging van FM in West-Vlaanderen precies zou komen. Dat moest nog goed afgewogen worden in gesprekken met de kennisinstellingen en de ondernemingen. Op woensdag 16 mei nam de raad van bestuur van FM daarover een beslissing: FM komt naar Kortrijk, het hart van de Vlaamse productiesector. Het nieuwe gebouw van FM komt op gronden die eigendom zijn van UGent en Howest, op de site Graaf Karel de Goedelaan.
In Kortrijk zullen kennisinstellingen en bedrijven samenwerken om de ‘modelfabrieken van de toekomst’ te ontwerpen. Daarbij wordt verwezen naar ‘massaproductie op maat‘: de mogelijkheid om verschillende varianten van een product in kleinere series te maken, tegen de (lage) prijs van een massaproduct. Dat vereist veel flexibiliteit. Fabrieken en machines moeten snel kunnen schakelen om zo goedkoop mogelijk meerdere kleine series te produceren, gebruik makend van digitale technieken (industrie 4.0). Het gaat om de ontwikkeling van de ‘factories for the future‘.
Flanders Make moet in West-Vlaanderen een succesverhaal worden
De locatie in Kortrijk is daar om vele redenen zeer geschikt voor. Eerst en vooral zit er heel wat maakindustrie in de buurt. Het gebouw van FM komt in een gepast ecosysteem, waarin kennisactoren en die bedrijven – grote en KMO’s – uit de maakindustrie zullen samenwerken. De locatie ligt vlakbij Kortrijk Weide, waar ook Hangar K te vinden is. Dat is een unieke incubator, gericht op digitale technologie in de maakindustrie. In oktober wordt de spoorweg ondertunneld, waardoor de Campus UGent-Howest en Kortrijk Weide rechtstreeks met elkaar verbonden worden. Aan de overkant van Hangar K op Kortrijk Weide, ligt The Level, waar Howest de mondiaal bekroonde gameopleiding organiseert. Die kennis van Digital Arts and Entertainment kan gebruikt worden voor onderzoek in FM.
Een slimme maakindustrie
Het FM-gebouw ligt in de buurt van het station, er is een vlotte aansluiting op het verkeersknooppunt E17, E403 en A19 en er is heel wat parkeergelegenheid in de buurt. Het ligt ook naast de nieuwe UGent-gebouwen (VEG-i-TEC en het nieuwe campusgebouw), recht tegenover de mechatronica-specialisten van de industriële wetenschappen van UGent in de gebouwen van UGent-Howest.
En vlakbij het Industrial Design Centrum waar UGent en Howest industrieel (product) ontwerp organiseren. Verschillende van onze industriële wetenschappers-IO (industrieel ontwerp) werken nu al samen met imec en FM. Hun creatieve inbreng is cruciaal voor een slimme maakindustrie.
De specialisten van KUL spelen een cruciale rol om van FM in West-Vlaanderen een succes te maken
Bovendien keurde de raad van bestuur van UGent op vrijdag 4 mei het nieuwe opleidingsaanbod van Campus Kortrijk goed. Er komt, naast de bestaande opleiding industrieel ontwerp en een nieuwe opleiding circulaire bioprocestechnologie (verwerkende voedingsindustrie, VEG-i-TEC), ook een nieuwe opleiding machine- en productieautomatisering (met drie minoren: smart machines, smart factories; en smart technologies) die gericht is op de maakindustrie. Op die manier komt het onderzoekscentrum van FM in een ecosysteem waar UGent en Howest naast onderzoek ook onderwijs in de betrokken specialismen organiseren.
Intense samenwerking
Door de komst van FM op deze locatie zullen ook de andere kennisinstellingen, met voorop KUL en Vives, op de campus aanwezig zijn. Zo kan onder andere op deze site de intense samenwerking tussen UGent en KUL nog versterkt worden. Ook deze specialisten van KUL spelen immers een cruciale rol om van FM in West-Vlaanderen een succes te maken, dus om onze maakindustrie een toekomst te geven. We kijken vanuit UGent met groot enthousiasme uit naar de samenwerking met FM, de ondernemingen en de collega’s van de andere kennisinstellingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier