De kip en het ei

Pas eind september beslist het provinciebestuur of er in OWLA Brugge nog concerten mogen georganiseerd worden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De discussie in vier Brugse dossiers rond lawaaihinder lijkt simpel: wie was er eerst? De kip of het ei?

Wat was er eerst: de kip of het ei? Over die filosofische vraag hebben velen zich al het hoofd gebroken. Het biologisch antwoord is onweerlegbaar: honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Die exacte wetenschap gooit de valse argumenten van mensen die eerst goedkope bouwgrond in de buurt van een luchthaven of voetbalstadion aankopen en nadien steen en been klagen over lawaai, definitief de prullenmand in.

Verzuurd

Kan de biologie ook een onpartijdige scheidsrechter zijn in de discussies rond geluidshinder in Brugge en een einde maken aan verzuurde loopgravenoorlogen? Dezer dagen woeden er vier veldslagen rond lawaaihinder (en parkeeroverlast). De strijd is even fel als ten tijde van de Guldensporenslag.

Buren van padelclub KTC Azalea trokken naar de rechter omdat het voortdurend geluid van ketsende ballen hun gezondheid schaadt, bewoners van ‘t Bilkske dienden bij de Provincie beroep in tegen de omgevingsvergunning van OWLA. De schlagers in de Heilige Familie-kerk bezorgen hen oorsuizingen, ze kunnen zelfs dé hit van Johnny Logan niet meer pruimen. Daarnaast is er de never ending story van het stadiondossier en de herrie rond Salons Lodewijk van Male.

Buurtonderzoek

Wie behaalt de eindzege? Beroepsprocedures leveren soms onverwachte uitspraken op. Twee jaar na de Guldensporenslag versloegen de Fransen de Vlamingen bij de Pevelenberg, een vergeten feit dat dit weekend herdacht wordt in de Blindekensprocessie.

Het lijkt ons simpel: voor je een huis huurt of koopt, ga je op buurtonderzoek. Wie niet van kinderen houdt, komt niet naast een school wonen! Hetzelfde geldt voor wie in een huis nabij een sportclub of een feestzaal intrekt. Het tegendeel geldt ook: je opent geen feestzaal of padelclub in een woonbuurt.

Stofzuiger

Dit hoort de leidraad te zijn in ons vergunningenbeleid. Of is de werkelijkheid complexer? Brugge was blij dat een ontwijde kerk een nieuwe bestemming kreeg en de tennisclub drijft mee op de populariteit van padel. Nu hanteert een geluidsexpert 16dB als norm bij de buren. Dat is minder luid dan een stofzuiger of droogkast…

Lees ook:Deputatie stelt beslissing over OWLA-feestzaal uit en geluidsexpert hanteert strenge normen voor padel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier