Dat Roeselare nachtwinkels en barbiers strengere regels oplegt, heeft alles te maken met het bewaken van een kwalitatief handelscentrum

© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Iedereen is wel al eens in een nachtwinkel geweest. Met hun opvallende led-verlichting en bric-à-brac uitziende rekken zijn ze niet meteen de plaats waar je wekelijks de inkopen doet, maar in geval van nood zijn ze vaak wel de redding voor een pakje boter, doos melk of een diepvriespizza bij uitzondering.

Op zich onschuldig, maar ze zijn vaak ook de perfecte verzamelplaats. En waar mensen samen zijn, al dan niet in combinatie met een biertje uit het bric-à-brac-rek, daar kan al eens overlast ontstaan. Denken we ook maar aan het station waar om die reden al geruime tijd een alcoholverbod geldt. Cijfers bevestigen dat. De afgelopen twee jaar waren er tientallen meldingen van incidenten bij nachtwinkels. Daarom niet altijd even groot, maar de hinder was er wel. Dat de nachtwinkels zich nu aan strengere regels moeten houden, is dan ook geen verrassing. Wie zich niet aan het reglement houdt, die moet eruit, zo klinkt het.

Een zaak die na enkele weken al verdwijnt, heeft weinig meerwaarde

Niet alleen nachtwinkels moeten zich aan strengere regels houden. Tal van andere specifieke handelszaken, van telecom tot barbiers, moeten zich schikken. Ook bij barbiers durft er bijvoorbeeld al eens overlast te ontstaan, maar hierbij wordt er door de stad in de eerste plaats gekeken naar kwaliteit. En duurzaamheid ook. Men wil vermijden dat sommige zaken er al na korte periode de brui aan geven.

Het kan lijken alsof er met deze beslissing een bepaalde groep handelaars wordt geviseerd, maar dat is eerder toeval. De stad wil vooral een sterk handelscentrum behouden en alles wat daarbij eventueel roet in het eten kan gooien weren. In die optiek ook de beslissing om geen convenanten meer toe te kennen aan gokkantoren. Zo’n overeenkomst is nodig om een dergelijk kantoor te mogen uitbaten. Op vandaag zijn er nog twee, straks zullen dat er nul zijn. Na Genk bant Roeselare nu dus ook gokkantoren. Ze zijn geen meerwaarde voor een bruisend handelscentrum en bovendien allesbehalve een stichtend voorbeeld voor de lokale jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier