“Dag burgemeester, het ga je goed”

© BELGA
Paul Bruneel

Journalist Paul Bruneel liep burgemeester Roland Crabbe als medewerker voor Het Wekelijks Nieuws geregeld tegen het lijf. Het overlijden van de burgemeester raakt ook hem.

Roland Crabbe is overleden. Hoeveel telefoontjes ik maandagmorgen kreeg van mensen die mij als journalist wilden inlichten of anderen die me belden om te vragen of het nieuws klopte, kan ik mij niet herinneren, maar het waren er veel. Dit alleen al is een bewijs hoe bekend, sorry populair, Roland Crabbe wel was.

Roland Crabbe was een aangespoelde, maar dan wel een geïntegreerde aangespoelde in Nieuwpoort

Over de doden niets dan goed zeker, maar veel kwalijke dingen kan ik niet vertellen over deze man. Dat hij als publiek persoon zweeg over de ware toedracht van zijn ziekte? Och publieke personen hebben ook recht op dat stukje privé zeker? Roland Crabbe was een aangespoelde, maar dan wel een geïntegreerde aangespoelde in Nieuwpoort, hij was in de loop der jaren een echte Nieuwpoortenaar geworden en zelfs meer dan sommige mensen die er al hun hele leven woonden.

Je kon hem altijd bellen en al nam hij weinig de telefoon onmiddellijk op, hij belde altijd terug. Roland Crabbe heeft, en dat is -politiek gesproken- heel veel gerealiseerd en hij was daar fier op. Hij pronkte dan ook graag met zijn verwezenlijkingen in de media…terecht.

Een beetje alleenheerser in de Nieuwpoortse politiek

Ik heb Roland Crabbe beter leren kennen toen ik de berichtgeving van Nieuwpoort voor mijn rekening nam en met de jaren heb ik hem ook leren waarderen en vooral respecteren. Ik herinner me nog mijn eerste indruk van deze man, klein, vol vuur en ambitie en, sta me toe dat ik het zo verwoord, een beetje alleenheerser in de Nieuwpoortse politiek. Ik vergeleek hem graag met de ernstige versie van Louis de Funès. Alhoewel, als je hem goed kende had hij ook altijd een kwinkslag klaar. Wat ik mij vooral herinner van deze man is zijn dossierkennis en zijn ernst voor zijn job. Roland Crabbe was Nieuwpoort geworden en Nieuwpoort was voor een groot stuk Roland Crabbe geworden.

Ik, en met mij heel wat andere mensen, hebben hem nooit bij zijn voornaam genoemd, hij was de burgemeester en zal die titel nog lang meedragen in Nieuwpoort ook al is hij er niet meer. Dag burgemeester, het ga je goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier