Breek de stilte

Nergens stappen meer mannen uit het leven dan in West-Vlaanderen. Beeld ter illustratie. © Unsplash
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Beste lezers, bij dit opiniestuk hoort een waarschuwing. Of misschien zelfs twee. Want deze column gaat over iets waar wij eigenlijk bijna niet over praten. Het ligt te gevoelig. Het is taboe. En misschien zelfs gevaarlijk. Maar af en toe moeten we de stilte doorbreken en zeggen wat er gezegd moet worden.

Dit stuk gaat over suïcide. Zelfdoding. Er zijn nieuwe cijfers bekendgemaakt en die zijn wat West-Vlaanderen betreft alarmerend én dieptriest. Voor de zoveelste keer.

Het is een eer die we absoluut niet willen, maar wij breken (weer) alle records. Van alle Vlamingen lopen wij het grootste risico om te sterven door zelfdoding. Per 100.000 West-Vlamingen maken er meer dan 17 zelf een eind aan hun leven. Ook het aantal pogingen ligt in onze provincie dramatisch hoog. In 2021 waren er in Vlaanderen 127 pogingen per 100.000 inwoners, in onze provincie 142. Dat zijn elke dag meer dan vier mensen die hier geen enkele uitweg meer zien…

Bij dit opiniestuk hoort een waarschuwing. Of misschien zelfs twee

Er is een reden waarom wij en bij uitbreiding alle media niet vaak over zelfdoding schrijven: het zogenaamde Werther-effect. Een artikel over een zelfmoord kan een ander uitlokken. Mensen die heel diep in de put zitten, kunnen op héél slechte gedachten komen. Als er dan toch eens over bericht wordt, dan zonder details en met op het eind een praktische boodschap voor mensen die nood hebben aan een gesprek. Want praten helpt.

En dat mag hier wel eens gezegd worden… als we dan toch de stilte doorbreken. Want het gebrek aan aandacht kan ook het gevoel van isolement vergroten bij wie met zichzelf worstelt. Het cliché zegt dat wij alles altijd opkroppen, maar dat hoeft zo niet te zijn en te blijven. Daarom is het zonde (ik schreef bijna ‘doodzonde’) dat onze jongeren niet altijd op professionele hulp kunnen rekenen als ze daar nood aan hebben. De wachtlijsten voor mentale hulp zijn lang. Veel te lang. En daar berichten media wél over, zonder waarschuwingen op het eind.

Er zijn plannen om dat aan te pakken. We moeten hopen dat die er komen en in afwachting de stilte breken als dat moet. Want wij hoeven echt niet generatie na generatie records te breken. Dat zou pas echt doodzonde zijn…

Heb jij nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier