Zuivelbedrijf Belgomilk uit Langemark riskeert fikse boete voor afgesneden vingerkootjes

Redactie KW

Het zuivelbedrijf Belgomilk uit Langemark moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor een arbeidsongeval waarbij een jobstudent zware verwondingen opliep aan de handen.

De arbeidsauditeur vroeg de rechter om het bedrijf een effectieve geldboete op te leggen van 48.000 euro.

Op 6 juli vorig jaar was het 18-jarige slachtoffer aan de slag in de garage-afdeling van het bedrijf. De jongeman uit Langemark-Poelkapelle moest een gat boren in een plank en plaatste een nieuw kop op de boormachine. Om na te gaan of die recht zat liet hij de boor draaien waarop zijn handschoenen meedraaiden in de machine. De twee eerste kootjes van zijn linkerringvinger werden hierbij afgesneden. Hij liep ook nog breuken op aan zijn onderarm en drie andere vingers. Volgens de arbeidsauditeur werden de veiligheidsvoorschriften onvoldoende gerespecteerd in het bedrijf. Hij vroeg daarom een effectieve geldboete van 48.000 euro.

De verdediging betwistte de inbreuken niet, maar stelde dat na het ongeval alle procedures werden aangepast. “We hopen dat die inspanningen erkend worden en dat de rechtbank mildheid aan de dag legt”, aldus de raadsman van het bedrijf. De advocaat van de jobstudent vroeg een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro. De uitspraak volgt op 10 oktober.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.