Windstoot rukt banner van 36 meter los en vernielt twee bakstenen kantelen van Belfort Brugge

De banner weegt 120 kilogram en en is 36 op 6 meter. © MM
Redactie KW

Bij het uitrollen van een banner voor de Ronde Van Vlaanderen heeft het Belfort van Brugge deze ochtend heel wat schade opgelopen.

Door de strakke rukwinden scheurde de banner volledig door. Het klimteam van de brandweer kon de schade enigszins beperken. Toch begaven enkele pilaren het onder het gebeuk van de banner. Meerdere brokstukken vlogen in het rond. De politie stelde een ruime perimeter in. “We zijn aan veel erger ontsnapt”, klinkt het bij de brandweer.

Routineklus

Het uitrollen van de banner was voorzien als een routineklus voor het klimteam van de brandweer. Omstreeks 10 uur kwamen ze ter plaatse en begonnen ze met de installatie aan het Belfort. Al snel stak een strakke wind op, waarbij het volledig fout liep.

Opmerkelijk: de stad Brugge koos ervoor om een niet-winddoorlatende banner te gebruiken

De banner scheurde onder het aluminium profiel volledig door en fladderde in het rond. Hierbij werden verschillende bakstenen pilaren van het Belfort vernield. De schade aan het dak van een lager gelegen zaaltje was aanzienlijk. Op de grond was de politie ondertussen druk in de weer om een ruime perimeter in te stellen.

Brokstukken vielen naar beneden en nieuwsgierigen werden op afstand gehouden uit veiligheid.Verscheidene toeristen schoten in paniek en dachten aan een nieuwe aanslag. Het klimteam van de brandweer slaagde er uiteindelijk in om de banner veilig terug op de grond te krijgen.

Brandweer:
Brandweer: “We zijn aan veel erger ontsnapt”.© MM

120 kilogram

Volgens de brandweer van Brugge werden er door hen geen fouten gemaakt. “Het grote probleem is het Belfort zelf”, verklaart kapitein Jeroen Bonte. “Er zijn weinig verankeringspunten. Samen met de strakke wind zorgde dit voor heel wat problemen.” Opmerkelijk: de stad Brugge koos ervoor om een niet-winddoorlatende banner te gebruiken. Volgens de brandweer was de banner, met een gewicht van 120 kilogram en een omvang van 36 op 6 meter, sowieso van het gebouw losgekomen.

“We zijn dan ook aan veel erger ontsnapt”, aldus Bonte. “Als het deze voormiddag windstil was geweest, hadden we de banner kunnen ophangen. Je mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn als de banner en de brokstukken op het publiek zouden vallen.”

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.