Waregemnaar komt om in brandende wagen in Oostenrijk nadat hij net het podium haalde op EK

Bij een zwaar verkeersongeval in het Oostenrijkse Innsbruck is de 37-jarige David Dewyn uit Beveren-Leie om het leven gekomen. Zijn passagier, Wim Dhaese (44) uit Harelbeke, kon door andere automobilisten uit het brandende wrak gered worden. De twee vrienden kwamen terug van het Europees kampioenschap ‘Decibel Drag Racing’ in Italië. “Onze Wim heeft geluk gehad maar voor de familie van David is dit vreselijk”, klinkt het.

© Zeitungsfoto.at

Het ongeval gebeurde zondagavond om 21.30 uur op de snelweg A12 ter hoogte van Innsbrück. David Dewyn en Wim Dhaese waren samen onderweg vanuit Montichiari, een stadje in het noorden van Italië waar ze deelnamen aan het Europees kampioenschap ‘Decibel Drag Racing’. Daarbij moeten de deelnemers een zo luid mogelijk monotoon geluid uit de auto laten komen, geholpen door de nodige versterkers en speakers. Vrijdag behaalde David daarbij de derde plaats, door maar liefst 154,6 decibel uit zijn getunede Honda Civic te laten klinken. Ook de andere leden van Davids team, DG-Technologies uit het Antwerpse, behaalden mooie resultaten.

Zondag zat het kampioenschap erop en keerde het hele gezelschap terug richting België. Toen het konvooi van drie wagens koers zette naar huis, ging het ter hoogte van het Oostenrijkse Innsbrück – waar ze zouden overnachten – helemaal mis. David Dewyn reed, vergezeld van Wim Dhaese, op de tweede rijstrook van de A12. “Om een onbekende reden vertraagde hij en stuurde hij zijn auto naar rechts, in de richting van een afrit. Daar botste hij met een andere wagen, waarna de Honda kantelde en rond zijn as begon te tollen. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand tegen de vangrail en vatte onmiddellijk vuur”, aldus de snelwegpolitie van Innsbrück.

Bruusk manoeuvre

Drie andere automobilisten die het ongeval zagen gebeuren, stopten meteen om hulp te bieden. Ze slaagden erin om Wim Dhaese uit het brandende wrak te slepen. Voor David Dewyn kwam echter alle hulp te laat. De man was volgens de lokale politie op slag dood en kon niet meer uit de brandende wagen bevrijd worden. Wim Dhaese werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De andere leden van het team werden volgens de politie bijgestaan door slachtofferhulp. Het parket van Innsbrück besliste meteen om de Honda Civic van David in beslag te laten nemen voor verder onderzoek en beval ook een autopsie op zijn lichaam.

Op de foto zien we het team van DG Technologies met de overleden David (tweede van links) en Wim die gewond raakte (derde van rechts).
Op de foto zien we het team van DG Technologies met de overleden David (tweede van links) en Wim die gewond raakte (derde van rechts).© Facebook

De eerste twee wagens hadden de afrit al genomen, waarschijnlijk heeft David dat net – Dieter Goossens, Team DG-Technologies

Volgens de lokale politie zou een stuurfout tijdens het bruuske uitvoegmanoeuvre van David wellicht de oorzaak van het ongeval zijn. “Hij reed als laatste van de drie wagens van onze groep”, zegt Dieter Goossens van Team DG-Technologies. “De eerste twee wagens hadden de afrit al genomen, waarschijnlijk heeft David dat te laat opgemerkt. De verslagenheid binnen ons team is enorm. David ging al enkele jaren mee met ons maar het was nu de allereerste keer dat hij zelf aan het Europees kampioenschap kon deelnemen. Hij haalde meteen een mooi resultaat, waar hij terecht fier op was. Deze sport was echt zijn grote passie, het is dan ook vreselijk dat hij zo aan zijn einde moet komen.”

Passie

Zowel David Dewyn als Wim Dhaese werkten als mecanicien bij Orotex in Oostrozebeke. Het is daar dat ze elkaar leerden kennen en hun passie voor ‘Decibel Drag Racing’ samen ontwikkelden. Na enkele dagen revalideren kan Wim Dhaese één dezer dagen het ziekenhuis in Innsbrück verlaten en terug naar huis komen. Zijn broer en zijn echtgenote Celine Dewyn (geen familie van David, red.) reisden meteen nadat ze maandag het verschrikkelijke nieuws vernamen naar Oostenrijk. “David en Wim kenden elkaar al jaren en vonden elkaar in hun sport die voor beiden hun passie was. Het is verschrikkelijk wat er met David gebeurd is. Onze Wim heeft veel geluk gehad. Zijn verwondingen vallen al bij al nog mee”, klinkt het bij de familie van Wim Dhaese.

David Dewyn was alleenstaande en had nog een dochter van twaalf uit een vorige relatie. Het meisje kwam om de 14 dagen een weekend bij haar papa. De man woonde op een appartement naast zijn grootmoeder in de Courtensstraat in Beveren-Leie. “David was altijd heel vriendelijk. Echt een lieve jongen. Hij noemde mij altijd zijn ‘meetje’ want ik was zijn doopmeter“, zegt zijn oma Anny Priem. “We stelden ons zondag al vragen over het feit dat hij nog niet thuis was want hij moest op maandag gaan werken. Maandag kreeg ik dan plots telefoon van mijn dochter die me in tranen vertelde dat David dood was. Verongelukt. Verkoold zelfs. De hele familie is in diepe rouw. ‘Waarom toch mijn papa en niet iemand anders’, vraagt zijn dochtertje zich voortdurend af“, zegt oma Anny.

Wanneer het lichaam van David Dewyn gerepatrieerd wordt en de begrafenis zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

DG-Technologieshttps://www.facebook.com/DGTechnologies.Belgium/https://www.facebook.comFacebook1

On the way back from the European finals dBdrag, the worst imaginable thing happened. David Dewyn has had a very serious…

Geplaatst door DG-Technologies op Dinsdag 24 september 2019
rich1.0https://www.facebook.com/DGTechnologies.Belgium/posts/449893905611775552

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.