De Beauvoordse pannenkoeken zijn al vele tientallen jaren een begrip in Beauvoorde en ver daarbuiten. Al van voor de jaren '70 begon de familie Pauwelyn lokaal pannenkoeken te bakken en op steeds grotere schaal te verkopen. Dat gebeurde lange tijd op ambachtelijke wijze in de bakkerij die ondergebracht was in een rustieke hangar in de Wulveringemstraat. Toen ook dat te klein kwam werd een nieuwe moderne bakkerij opgericht met de naam Beauvoords Bakhuis in de industriezone in Veurne.

© JTV

Het oude pannenkoekenhuis kreeg enkele malen een nieuwe bestemming. Zo zat een lokale toneelvereniging er een tijdje gevestigd. Sinds kort werd de hangar overgelaten aan een garagist uit de buurt. Binnen stonden een tiental oldtimers, een mobilhome en enkele motors waar aan gesleuteld werd. Rond 16 uur werd daar gisteren een zware brand ontdekt.

Op dat moment was er niemand aanwezig in de werkplaats. Het vuur werd zo niet meteen opgemerkt. Plots waren er verschillende ontploffingen te horen, wellicht afkomstig van benzinetanks en gasflessen. In een mum van tijd stond de hangar in lichterlaaie. Toen de brandweer opgeroepen werd, ging het al om een zware uitslaande brand met een rookpluim die tot kilometers ver te zien was. De brandweer van Veurne kreeg snel versterking van de korpsen van Lo-Reninge, Koksijde, Oostduinkerke en De Panne. Vanuit Diksmuide kwam de zware debietpomp ter plaatse om water te kunnen oppompen vanuit de vijver van het vlakbij gelegen kasteel van Beauvoorde. "Er moest immers voldoende water naar de plaats van de brand gebracht kunnen worden", zegt woordvoerder Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. "In de loods was er een uitslaande brand. Er konden een drietal oldtimers en een mobilhome uit de loods worden gehaald. Ook het woongedeelte kon worden gevrijwaard."

Tijdelijke opvang

De loods staat via een doorgang in verbinding met het woonhuis dat langs de straat staat. Door de zware brand was er sprake van rookontwikkeling in de woning, maar die kon geventileerd worden. Omdat er geen elektriciteit of gas meer mogelijk was in de woning werden de bewoners tijdelijk opgevangen bij buren. De nutsmaatschappij kwam gisteren nog ter plaatse om alles terug aan te sluiten. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brandweer was gisterenavond nog tot 21.30 uur bezig met nablussen en zette tijdens de brand 36 brandweerlieden in.

(JTV/JH)

© JTV
De Beauvoordse pannenkoeken zijn al vele tientallen jaren een begrip in Beauvoorde en ver daarbuiten. Al van voor de jaren '70 begon de familie Pauwelyn lokaal pannenkoeken te bakken en op steeds grotere schaal te verkopen. Dat gebeurde lange tijd op ambachtelijke wijze in de bakkerij die ondergebracht was in een rustieke hangar in de Wulveringemstraat. Toen ook dat te klein kwam werd een nieuwe moderne bakkerij opgericht met de naam Beauvoords Bakhuis in de industriezone in Veurne. Het oude pannenkoekenhuis kreeg enkele malen een nieuwe bestemming. Zo zat een lokale toneelvereniging er een tijdje gevestigd. Sinds kort werd de hangar overgelaten aan een garagist uit de buurt. Binnen stonden een tiental oldtimers, een mobilhome en enkele motors waar aan gesleuteld werd. Rond 16 uur werd daar gisteren een zware brand ontdekt.Op dat moment was er niemand aanwezig in de werkplaats. Het vuur werd zo niet meteen opgemerkt. Plots waren er verschillende ontploffingen te horen, wellicht afkomstig van benzinetanks en gasflessen. In een mum van tijd stond de hangar in lichterlaaie. Toen de brandweer opgeroepen werd, ging het al om een zware uitslaande brand met een rookpluim die tot kilometers ver te zien was. De brandweer van Veurne kreeg snel versterking van de korpsen van Lo-Reninge, Koksijde, Oostduinkerke en De Panne. Vanuit Diksmuide kwam de zware debietpomp ter plaatse om water te kunnen oppompen vanuit de vijver van het vlakbij gelegen kasteel van Beauvoorde. "Er moest immers voldoende water naar de plaats van de brand gebracht kunnen worden", zegt woordvoerder Kristof Louagie van de brandweerzone Westhoek. "In de loods was er een uitslaande brand. Er konden een drietal oldtimers en een mobilhome uit de loods worden gehaald. Ook het woongedeelte kon worden gevrijwaard."De loods staat via een doorgang in verbinding met het woonhuis dat langs de straat staat. Door de zware brand was er sprake van rookontwikkeling in de woning, maar die kon geventileerd worden. Omdat er geen elektriciteit of gas meer mogelijk was in de woning werden de bewoners tijdelijk opgevangen bij buren. De nutsmaatschappij kwam gisteren nog ter plaatse om alles terug aan te sluiten. De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brandweer was gisterenavond nog tot 21.30 uur bezig met nablussen en zette tijdens de brand 36 brandweerlieden in.(JTV/JH)