VIDEO – Opening nieuw zwembad in drie fases, zwembad Mimosa blijft voorlopig open

Redactie KW

Normaal stond de grote opening van het nieuwe zwembad in Kortrijk zaterdag op het programma, maar door een zware brand is dat al zeker uitgesloten. Het parket bevestigt ondertussen wel dat de brand accidenteel ontstaan is. Van kwaad opzet is dus geen sprake.

“In overleg met de hulpdiensten en de uitbater hebben we besloten om het zwembad dit weekend niet te openen“, zo vertelde burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De sluiting van zwembad Mimosa wordt met minstens een week uitgesteld tot na de krokusvakantie.” Wanneer het nieuwe zwembad uiteindelijk zal openen is nog onduidelijk.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=ZXxEun470mE

Schepen van Sport Arne Vandendriessche verduidelijkt de situatie nog even: “We hebben net alle planningen naast elkaar gelegd en zijn tot een goede oplossing gekomen. Vanaf zaterdag 2 maart tot zondag 10 maart blijft het zwembad Heule Lagae extra open. Van 10 tot 21 uur voor 2 euro vanaf 4 jaar. Mimosa wordt ook aan diezelfde uren en voorwaarden open gehouden. Het personeel van zwembaduitbater Lago wordt ingeschakeld. Ik breng de schooldirecties komende woensdag 6 maart op de hoogte hoe het zit voor het schoolzwemmen de eerste schoolweek na de krokusvakantie.”

Heropbouw

De heropbouw zal in drie fasen verlopen. Eerst is het vijftig meter lange sportbad aan de beurt, daarna volgt het recreatieve zwembad voor kinderen en in een derde fase de heropbouw van glijbanen. “Zeker die laatste fase kan nog maanden in beslag nemen”, bevestigt Diether Thielemans, algemeen directeur van zwembadengroep LAGO.

Geen kwaad opzet

Het parket kon ondertussen bevestigen dat er geen kwaad opzet in het spel is. De brand is accidenteel ontstaan. “De uitbating van het zwembad liet me weten dat men in de vooravond de stroom heeft overgezet van werfstroom naar het klassieke stroomnet. Dit zou dus een oorzaak van de brand kunnen zijn, maar het is nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen.”

Veel waterschade

Johan Clarysse, werfleider van de firma Stadsbader, was verantwoordelijk voor de aanleg van de parking en het park, en Stadsbader neemt later ook de waterspeeltuin achter het het zwembad voor zijn rekening. De buitenwerken die nog moesten plaatsvinden rond het zwembad konden woensdagmorgen gewoon doorgaan.

Clarysse was in de nacht van dinsdag op woensdag al van de partij om er zich van te vergewissen dat er geen machinerie van zijn firma beschadigd was, en zat woensdagmorgen vroeg al met de stad samen, waar hij vernam dat de versperring rond het gebouw was opgeheven en de werken dus gewoon konden doorgaan. Woensdagmorgen was het parket met tal van experts aan het werk in het zwembad, en mocht niemand de site betreden. Volgens Clarysse is er naast schade aan de toren en de volledige vernieling van de glijbanen heel wat waterschade.

Over de schade weet Clarysse momenteel alleen dat de glijbanen volledig vernield zijn en dat de toren zware schade heeft geleden, maar de schade kan wel iets groter zijn door de bluswerken. “Het water heeft zich immers over het ganse dakoppervlak verspreid. En dat inschatten zal nog wel enkele dagen duren. Daar waar de brand gewoed heeft, is er een gat in de dichting, en het water heeft zich onder die dichting, onder de waterdichte rok in feite, verspreid, en zou over zowat heel het dak zitten. Hier en daar sijpelt het bluswater dan ook langs de muren het zwembad binnen.”

Herbekijk hier de persconferentie:

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1281
Live Persconferentie woensdagmiddag 27 februari aan het zwembad Lago Weide in Kortrijk

Burgemeester Vincent Van Quickenborne, Lago-directeur Diether Thielemans en parketmagistraat Sofie Vandenberghe gaven vanmiddag al een eerste toelichting bij de brand die vannacht woedde aan de toren en de glijbanen van het nieuwe zwembad. Er is geen kwaad opzet in het spel. En de opening van het zwembad is uitgesteld.

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Woensdag 27 februari 2019
video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/267936517454419/500

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.