Anderhalve week na zware brand gaat zwembad van Kortrijk dan toch open

Redactie KW

Het zwembad van Kortrijk, vorige week nog getroffen door een zware brand, gaat komend weekend deels open. Dat maakten de stad en eigenaar Lago woensdagochtend bekend op een persconferentie. Algemeen directeur Dieter Thielemans maakt zich sterk dat de glijbanen er tegen de zomer opnieuw zullen staan.

“We hebben goed nieuws.” Met die woorden openden Arne Vandendriessche, schepen van Sport, Dieter Thielemans, algemeen directeur van Lago en Elewin Werbrouck, centrummanager van Lago Kortrijk-Zwevegem de persconferentie woensdagochtend.

Anderhalve week na de zware brand, waarbij de toren met vijf glijbanen volledig verloren ging, zal het nieuwe zwemcomplex op Kortrijk Weide dan toch voor een deel kunnen openen. “Dankzij de samenwerking met de stad en de verschillende bouwpartners, zullen we heel binnenkort dus toch waterpret hebben in Kortrijk“, vertelde Dieter Thielemans.

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak van de brand, is nog geen duidelijkheid. “De experten zijn nog bezig met het onderzoek, dus we kunnen nog niet in detail treden. Wel zeker is dat behalve het glijbanencomplex het zwembad zo goed als ongeschonden uit de brand is gekomen. Gelukkig was onze toren in beton gebouwd en kon de dakconstructie grotendeels gevrijwaard worden. We moeten enkele stukken vervangen, maar een volledig nieuw dak is absoluut niet nodig”, aldus de directeur nog. Ook de geurhinder is beperkt, maar dat moet tegen het einde van de week met een specifiek geursysteem verholpen zijn.

Elewin Werbrouck, centrummanager Lago Kortrijk-Zwevegem en Arne Vandendriessche, schepen van Sport in het sportgedeelte van het zwembad dat opent dit weekend.
Elewin Werbrouck, centrummanager Lago Kortrijk-Zwevegem en Arne Vandendriessche, schepen van Sport in het sportgedeelte van het zwembad dat opent dit weekend.© EDB

Schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) dankte de vele hulpdiensten. “De meer dan 120 hulpverleners hebben ervoor gezorgd dat we van een grotere ramp gespaard bleven. We zullen de brandweer bij de opening dan ook een prominente rol geven.”

Snel weer glijplezier

De opruimwerken op het dak en aan de glijbanen schieten volgens de schepen goed op. “Alle resten zijn verwijderd, er is dus geen extra last voor de omgeving meer.” De glijbaantoren ging dan wel verloren, volgens algemeen directeur Dieter Thielemans is de afwezigheid van korte duur. “Binnen een maand of twee kunnen de glijbanen er weer staan, ten laatste tegen de zomer kan er gegleden worden”, stelt hij. “Lago en de stad Kortrijk geloven trouwens niet in een ‘lightversie’: de glijbanen komen er zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren.”

De opgebrande glijbanen werden verwijderd en liggen nog naast het zwembad.
De opgebrande glijbanen werden verwijderd en liggen nog naast het zwembad.© EDB

“Alle fabrikanten van de glijbanen waren uitgenodigd voor de grote opening en allemaal in Kortrijk”, aldus Dieter. “De onderhandelingen over de toekomst konden dus gelukkig snel gaan.” Volgens Lago zullen de metalen steunpilaren waarschijnlijk vervangen moeten worden, daar ze door de hitte wat van hun eigenschappen zijn verloren. Dieter Thielemans: “Wij hadden in totaal 20 zulke glijbanen en er is nog nooit zelfontbranding voorgekomen. Het gaat hier om een bijzondere samenloop van omstandigheden. Mocht er op het moment van de brand water doorgestroomd hebben, was dit alles niet gebeurd.”

Goedkoper

Zaterdag gaat het sportgedeelte van het zwembad open, vanaf maandag kunnen de Kortrijkse scholen in het water duiken. “Voor hen verandert er niets: alle zwemlessen, -academies en -clubs zullen de gewone regeling kunnen volgen“, gaat schepen Vandendriessche verder. Het recreatiebad opent later, al wil de stad tegen de paasvakantie gezinnen verwelkomen, tegen een goedkoper tarief.

Het sportgedeelte van het zwembad gaat dit weekend open.
Het sportgedeelte van het zwembad gaat dit weekend open.© EDB

De andere Kortrijkse zwembaden – Mimosa en Magdalena – blijven nog open tot dit weekend, maandag gaan ze onherroepelijk dicht. “Heule Lagae blijft open op zondagvoormiddag en dat tot de paasvakantie“, aldus de schepen nog. Extra kosten voor de stad brengt de zware zwembadbrand volgens Arne Vandendriessche amper met zich mee. “Gelukkig zijn we goed verzekerd. De exploitatiekost voor het openhouden van de oude zwembaden zal wel iets hoger liggen – zo’n 23.000 euro – maar ik denk dat het een pak erger kon zijn geweest. Een datum voor de officiële opening is er nog niet, maar toen we hier vorige week stonden, dacht ik niet dat we een week later al mensen zouden kunnen laten zwemmen”, besluit de schepen. (OV/EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.