Ochtendzwemmers nemen laatste duik in beschermd Magdalena zwembad

Tom Vanderghinste

Een zwembad op het eerste verdiep, bruine houten kleedcabines en een beschermd monument. Als we spreken over deze drie kernwoorden dan weet de gemiddelde Kortrijkzaan onmiddellijk dat het over het Magdalena zwembad gaat. Het zwembad is sinds 2009 erkend als beschermd monument en kan dus niet zomaar afgebroken worden maar sluiten, dat mag wel.

Met de komst van Lago Kortrijk Weide – deze week volop in het nieuws – sluiten er in de toekomst ook nog twee andere zwembaden waaronder het Mimosabad en het Heulse zwembad Lagae. Normaal ging dit ook donderdagavond gebeuren maar ze blijven door de zwembadbrand nog even langer open.

We treffen op donderdagochtend, de laatste dag van de ploeg van Ochtendzwemmers in het Magdalena zwembad aan. Zij duiken voor de laatste keer ooit in hun water. “We doen dit al een aantal jaren en onze groep is ondertussen uitgegroeid tot ongeveer zestig deelnemers die zich engageren om vier keer per week ‘s ochtends te komen zwemmen. Meestal zijn we per zwembeurt met een veertigtal aanwezigen omdat niet iedereen dit elke dag kan combineren met zijn werk of privé leven”, aldus Peter Deschamps.

De ochtendzwemmers is een ploeg van vlijtige actievelingen waarvan de leeftijden in de groep sterk variëren. De jongste telg is een student terwijl de oudste in de ploeg een oorlogsveteraan is. “Elke deelnemer heeft zijn eigen baan en zijn eigen plaats in de ploeg zodat het voor iedereen steeds duidelijk is en ze niet in elkaars baan hoeven te zwemmen.”

Toekomst is onzeker

De toekomst voor de ochtendzwemmers is voorlopig ook onzeker. Voorlopig kunnen ze gespreid terecht in Lago Kortrijk Weide en Lago Zwevegem maar dat wekt enige ongerustheid bij de zwemmers. “Doordat we voorlopig niet op regelmatige basis terecht kunnen in het zwembad moeten we andere oorden gaan opzoeken wat ervoor zal zorgen dat de ploeg steeds meer uit elkaar zal vallen”, vreest Peter. “Sommigen zullen naar Kuurne gaan, anderen naar Menen en anderen zoeken verder. We hopen dat Stad Kortrijk in de toekomst wel blijft investeren in de groep sportievelingen die ‘s ochtends voor het ochtendgloren willen gaan zwemmen. Maar voorlopig is het koffiedik kijken.”

De iconische kleedhokjes inclusief blauwe hangers. Pure nostalgie.
De iconische kleedhokjes inclusief blauwe hangers. Pure nostalgie.© TVK

De groep hief voor een laatste keer het glas op een treurig vertrek vanuit hun vertrouwde stek. Voor de uitzonderlijke gelegenheid werden de flessen gekraakt in het water en dronken ze het zoete water weg.

Ondertussen is ook de toekomst voor het Magdalena onzeker. Omdat het gaat om een beschermd monument kan dit niet zomaar afgebroken of verbouwd worden. Men bekijkt momenteel de mogelijkheid om dit bad specifiek te gebruiken voor ploeggebeuren of wedstrijden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.