Christiane (83) sterft daags na val met fiets door lichte aanrijding, maar in de rechtbank blijven veel vragen open: “Staat niet vast dat wij verantwoordelijk zijn”

De plek van het ongeval. © MM
Redactie KW

Kwam Christiane Van Becelaere (83) uit Brugge ten val door een lichte aanrijding met een 44-jarige vrouw op een tweerichtingsfietspad? En overleed ze daardoor de volgende nacht in het ziekenhuis aan een hersenbloeding? Het zijn maar twee van de vragen waarover de Brugse politierechter zich moet buigen. Want hoewel er eerst geen discussie leek te zijn over het ongeval, bleek dat vrijdagochtend wél het geval. “Ik pleitte al veel dodelijke ongevallen, maar hier zijn er toch nog véél vragen”, zegt meester Johan Persyn. De familie van het slachtoffer bleef verweesd achter.

Christiane Van Becelaere was een 83-jarige alleenstaande vrouw die in het centrum van Brugge woonde. Op 16 september vorig jaar rijdt ze in de loop van de namiddag met haar elektrische fiets langs de Guido Gezellelaan in de binnenstad. Ze draagt een fietshelm en wordt op een bepaald moment geconfronteerd met tegenliggers. Want de 44-jarige J.G. rijdt met haar twee dochters in de tegenovergestelde richting op het tweerichtingsfietspad.

Wat daar precies gebeurde? Daarover lopen de meningen uiteen. Volgens het Openbaar Ministerie kwam het tot een aanrijding tussen de 83-jarige vrouw en de 44-jarige tegenligger en kwam de tachtiger daarbij ten val. Dat gebeurde terwijl de veertiger een inhaalmanoeuvre aan het uitvoeren was. “Het slachtoffer kwam ten val en overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Een banaal ongeval met zéér zware gevolgen”, zei de procureur vrijdagochtend in de politierechtbank.

Veel vragen

De 44-jarige vrouw — een mama van twee kinderen — riskeert nu veroordeeld te worden voor onopzettelijke doding. Al zijn er volgens haar advocaat Johan Persyn nog véél vragen onbeantwoord. “Het is een dun dossier waarin verschillende elementen ontbreken”, aldus meester Persyn. “Ik heb er wat moeite mee. Ik heb al veel dodelijke ongevallen gepleit, maar bij dit zijn er nog veel vragen. Aanvankelijk leken de verwondingen van het slachtoffer mee te vallen. Er was geen bloed en bij aankomst van de ambulance zat ze rechtop én was ze aanspreekbaar. Preventief werd ze meegenomen naar het ziekenhuis. Daar is ze de volgende dag overleden aan een hersenbloeding.”

Maar de verdediging stelt zich vragen bij het oorzakelijk verband tussen de val en het overlijden van de 83-jarige vrouw. “Bovendien was het zeker geen frontale of zelfs zijdelingse aanrijding tussen beide partijen”, ging meester Persyn verder. “Het was een lichte tik tussen beide sturen. Mijn cliënte fietste gewoon door en ook de tegenpartij viel niet meteen. Dat gebeurde pas ogenblikken later. Met alle respect voor de nabestaanden en ik wil niet tegen het dossier pleiten, maar zijn wij met zekerheid de veroorzaker van de valpartij? Reed het slachtoffer bijvoorbeeld uiterst rechts op het fietspad? Als ouder persoon is het bovendien niet evident om met een elektrische fiets te rijden. Dat is in het verleden al in de pers verschenen. Het zijn allemaal vragen waarmee ik worstel in dit dossier. En als er twijfel is, zou ik eigenlijk de vrijspraak moeten vragen.”

4 september

Net omdat er nog zoveel vragen zijn, werd beslist het medisch dossier van het slachtoffer op te vragen. Daaruit zal mogelijk blijken of er al dan niet een causaal verband is tussen de val en de hersenbloeding die zorgde voor het overlijden. De zaak zal verdergezet worden op 4 september.

Een familielid van Christiane bleef wat verweesd achter. “Eerst was er geen discussie, dat werd me door de verzekeringsmaatschappij ook zo verteld, en nu plots wel”, zuchtte de nicht van het slachtoffer. Omdat ze zich geen burgerlijke partij stelde, kon ze zelf het woord niet nemen in de rechtszaal. “Dit is wel teleurstellend om te horen.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier