UPDATE – Twintiger overleden na verboden zwempartij in kanaal Bossuit-Kortrijk

Een jongeman van 21 is maandagavond overleden nadat hij met vrienden ging zwemmen in het kanaal Bossuit-Kortrijk, vlak bij de Kajakclub in Kortrijk. Duikers van de brandweer konden de bewusteloze jongeman uit het water halen en reanimeren, maar even later bevestigde politiewoordvoerder Thomas Detavernier het overlijden van de twintiger door verdrinking. Vermoedelijk kwam hij vast te zitten in de beplanting onder water.

© LOO

De hittegolf van vorige week ligt ondertussen achter ons, maar toch lieten enkele jonge zwemmers zich maandagavond nog verleiden tot een verkwikkende duik in het kanaal Bossuit-Kortrijk. Een van hen, een jongeman van 21 jaar uit het Brusselse die bij zijn vader in Kortrijk verbleef, werd echter onwel in het water en ging plots kopje onder. Zijn vrienden konden hem niet meteen helpen en gingen op zoek naar hulp.

Reanimatie

“Rond 18 uur kregen we een oproep voor een duikinterventie”, vertelt Kris Deryckere van de brandweerzone Fluvia. “We dachten eerst dat het om een ongeluk met een kano of kajak ging. Maar het bleek dus een zwemmer te zijn. Hij was in het water gedoken en toen hij niet meer boven kwam, verwittigden zijn vrienden ons.”

Zwemmen in het kanaal Bossuit-Kortrijk is verboden.
Zwemmen in het kanaal Bossuit-Kortrijk is verboden.© AN

De duikers van de brandweer konden de jongeman vrij snel lokaliseren en uit het water halen. “We startten meteen met reanimatie en gingen daarmee door tot de ambulance ter plaatse was”, aldus Kris. De toestand van de 21-jarige was een tijd kritiek en later op de avond overleed hij in het ziekenhuis. Het overlijden wordt bevestigd door woordvoerder van Politiezone Vlas Thomas Detavernier.

Volgens het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk kwam de jongeman in de problemen door de stroming. “Vermoedelijk kwam hij daardoor vast te zitten in de beplanting”, vertelt Vincent Remy van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk.

Zwemzone aan Abdijkaai

Vandaag is zwemmen in bevaarbare waterlopen in Kortrijk verboden. Met specifieke waarschuwingsborden wordt dat verbod ook duidelijk gemaakt. Maar op de plaats van het ongeval trekken niet veel mensen zich iets aan van het verbod. Op mooie zomerdagen kan je er vaak hele families vinden die genieten van het koele water.

Er werden al verschillende aanvragen ingediend om zwemmen in dat stuk van het kanaal toe te laten, maar volgens Kortrijks schepen van Sport Arne Vandendriessche is het niet mogelijk om daar de veiligheid te garanderen. Wie er toch zwemt, riskeert niet een boete, maar ook zijn of haar leven, benadrukte hij enkele weken geleden nog. De stad voorziet tegen volgende zomer een afgebakende zwemzone in het kanaal Bossuit-Kortrijk. Aan de Abdijkaai zullen geoefende sportzwemmers kunnen trainen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.