Pascal Lannoo vecht terug twee maanden na gasontploffing: “Ik heb heel veel geluk gehad”

13 november 2018 zal altijd in het geheugen van Pascal Lannoo gegrift staan. Bij een hevige gasontploffing op zijn hoeveslagerij raakte de man zwaar verbrand, maar hij vecht terug. Deze week opende hun frituur in Koolskamp opnieuw de deuren, volgende maand verhuist hij zijn bedrijf naar een nieuwbouw in Pittem én binnen zes weken bevalt zijn vrouw van hun eerste kindje. “Ik hoop dat 2019 een rustig en vooral veilig jaar wordt.”

In de Lichterveldestraat in Pittem legt Pascal momenteel de laatste hand aan een nieuwbouw. “Een nieuwe start'”, zegt hij. © JCR

Pascal Lannoo (33) is iemand die het vizier resoluut op ‘vooruit’ heeft staan. In 2008 ging hij van start met zijn hoeveslagerij De Plaetse Molen en gaandeweg breidde hij zijn activiteiten uit met onder andere mobiele frituren en Molenburgerwagen, een stevig uitgebouwde traiteurdienst en een groothandel voor de horeca. “In juni 2017 nam ik samen met mijn partner Goedele Denys (27) ook Frituur Niek in Koolskamp over. Die doopten we om tot Frituur en Eethuis De Sens Unique”, vertelt hij trots.

Maar dat geluk werd op 13 november 2018 abrupt onderbroken. Op de terreinen van zijn hoeveslagerij in de Molenstraat in Koolskamp opende Pascal de laadruimte van zijn vrachtwagen en vrijwel meteen volgde een zware ontploffing. “Zelf weet ik daar nog amper iets van“, klinkt het. “Ik heb mezelf nog kunnen afspoelen met koud water, maar verder is die gebeurtenis volledig weg uit mijn geheugen.”

Volgens de artsen mag ik rekenen op een revalidatietraject van een jaar en na twee jaar zal mijn huid weer volledig aangegroeid zijn

Pascal benadrukt dat hij binnen zijn bedrijf zich altijd aan alle veiligheidsvoorschriften heeft gehouden. “Al onze mobiele wagens zijn door een erkend bedrijf jaarlijks gekeurd en we hebben alle nodige attesten. Het is me een raadsel hoe die gasfles is kunnen ontploffen. De expertise loopt nog, hopelijk volgt er duidelijkheid.”

Week in coma

Pascal had in zijn gezicht en aan zijn handen derdegraadsbrandwonden opgelopen. “En ook op mijn knieën en ellebogen was ik, zij het iets minder zwaar, verbrand. Gelukkig was mijn vader toen ook net aanwezig. Hij is erg koelbloedig gebleven, heeft meteen de hulpdiensten gebeld en zich over mij ontfermd. Ik ben hem daar uit de grond van mijn hart dankbaar voor.”

De mugheli bracht Pascal over naar het UZ Gent, waar hij een week lang in een kunstmatige coma werd gehouden. “Om de pijn onder controle te houden”, zegt hij. “Ik ben er perfect verzorgd geweest en de resultaten zijn echt verbluffend. Er werd een nieuwe behandeling gebruikt en daardoor zijn de brandwonden in mijn gezicht al zo goed als helemaal verdwenen. Enkel mijn haar moet nog wat groeien.”

In februari openen we onze nieuwbouw en verwelkomen we ons eerste kindje. Het wordt een nieuwe start

Toen de gasontploffing gebeurde, was Pascals partner Goedele zes maanden zwanger. “Ook voor haar waren het erg bange tijden”, stelt Pascal. “Niemand wist toen exact hoe erg ik er aan toe was. Maar ik ben blij dat ik het hele verhaal nog kan navertellen. Ik besef maar al te goed hoeveel geluk ik heb gehad en ik ben iedereen van de familie heel erg dankbaar voor de steun en de hulp die ze Goedele hebben geboden.”

Heel wat steun

Twee maanden na het ongeval is Pascal nog altijd aan het herstellen. “Binnenkort start de kinesitherapie om mijn handen weer soepel te krijgen, maar eerst moeten alle brandwonden volledig genezen zijn. Volgens de artsen mag ik rekenen op een revalidatietraject van een jaar en na twee jaar zal mijn huid weer volledig aangegroeid zijn. Maar ik klaag niet: alles gaat de goeie richting uit.”

Zelf kan Pascal nog niet aan de slag, maar Goedele leidt alles – met hulp van de familie – in goeie banen. “Een gouden vrouw”, glimlacht Pascal. “Ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten doen. Ik bekommer me al weer om wat administratie, maar het échte werk moet ik voorlopig nog aan anderen overlaten. Het kriebelt om er opnieuw in te vliegen, maar ik moet geduld hebben. Ik ga wekelijks op controle en volg de raad van de artsen trouw op. Maar ik ben blij dat we op zoveel steun kunnen rekenen. Sinds het ongeval staan een pak mensen ons met raad en daad bij. Nu hebben we onze echte vrienden leren kennen.”

Veel werk en familiegeluk

Hoe zwaar de voorbije twee maanden zijn geweest voor Pascal en Goedele, zo mooi oogt de toekomst. “Sinds deze week is De Sens Unique weer open en volgende maand verhuizen we onze hoeveslagerij van Koolskamp naar een nieuwbouw in de Lichterveldestraat in Pittem. Dankzij mijn broer Pieter is onze nieuwbouw bijna volledig klaar om van start te gaan. Ik zal erg blij zijn als we daar onze intrek kunnen nemen. Het wordt een volledig nieuw begin.”

En nog in februari breidt het gezin van Pascal en Goedele uit met een eerste kindje. “We hebben nog een zestal weken te gaan”, glundert hij. “Mijn grootste wens voor 2019 is dan ook een kerngezonde baby, want dat is wat telt. Toen mensen me met Nieuwjaar een goeie gezondheid toewensten, wist ik voor het eerst in mijn leven wat dat écht inhield. Laat het een rustig en vooral veilig jaar worden. Met veel werk en familiegeluk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.