“Dit toestel gebruiken we nooit meer”: Paris (16) wou mama verrassen, maar verliest stuk vinger tijdens koken

Stefanie en Paris waarschuwen voor het gebruik van mandolines. © TP
Redactie KW

Ten huize Lamaire in Houthulst ontstond woensdag paniek toen dochter Paris (16) per ongeluk een stuk van haar vinger afsneed in de keuken. “Ik begon hevig te bloeden en zag het bot”, vertelt het meisje dat ernstige hinder ondervindt en hoopt op volledig herstel. Het gezin waarschuwt ook voor het gebruik van mandolines. “Wij gaan ons toestel niet meer gebruiken, het is te gevaarlijk”, aldus Paris.

De zestienjarige Paris Lamaire uit Houthulst wou woensdag haar mama Stefanie Sander (41) verrassen met een zelfbereid middagmaal.

Mandoline

“Mama is zelfstandig thuisverpleegster en is amper thuis”, vertelt ze. “Om haar een plezier te doen en trots te maken, begon ik voor het eerst zelf aan de frietjes. Met een mandoline sneed ik de aardappelen, maar na een eerste schil zat ik in mijn vinger. Het vlijmscherp mes had in één beweging een aanzienlijk stuk van mijn rechter wijsvinger afgesneden. Ik begon hevig te bloeden en zag het bot van die vinger.”

In paniek belden haar jongere zusjes mama Stefanie op. “Ik was net bezig met de verzorging van mijn laatste patiënt wat verderop in de straat. Toen ik thuiskwam, was er overal bloed. Mijn dochter had wel goed gehandeld door met een handdoek meteen druk te zetten op de wonde.”

Bot aangetast

Moeder en dochter haastten zich naar het ziekenhuis met het stukje afgesneden vinger. “Maar de dokters konden het niet meer aanhechten, er was te veel af”, aldus Stefanie. “Er was zelfs een stuk van het bot aangetast. Intussen had Paris een lage bloeddruk omdat ze zoveel bloed verloren had.”

De wonde werd stevig verbonden. Paris beleeft nu een onzekere en pijnlijke periode. “We moeten elke dag foto’s nemen voor de dokters om de evolutie te tonen. Pas dan wordt beslist of een handchirurg zich over de wonde moet buigen en of een huidtransplantatie nodig is om de vinger zoveel mogelijk te laten teruggroeien.”

Hinder

Paris ondervindt veel hinder. “Ik kan niet slapen van de pijn en de druk die ik voel in de vinger, mijn haar moet ik proberen te wassen met één hand, mezelf zelfstandig aankleden lukt amper, ik kan niet schrijven en ik mag niet in contact komen met dieren om geen infectie op te lopen.”

Na de krokusvakantie hervat ze normaal haar opleiding dierenverzorging in de Roeselaarse school VABI. “Ik weet niet hoe het verder moet, we kunnen enkel afwachten en hopen dat mijn vinger zoveel mogelijk herstelt.”

Waarschuwing

Het gezin waarschuwt ook voor het gebruik van mandolines. “Wij gaan ons toestel niet meer gebruiken, het is te gevaarlijk”, aldus Paris.

“Ik kon zelfs verschillende vingers kwijt zijn, besef ik nu. Na het traumatisch incident hoorden we al veel verhalen van mensen die zich lelijk kwetsten aan zulke toestellen. Het is een erg scherp mes en een ongeval is snel gebeurd.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier