Derde waterlek in jaar tijd treft twee jonge gezinnen opnieuw: “Onze werf is intussen onstabiel, wie zal dat betalen?”
In de Kouterstraat in Merkem bij Houthulst zagen twee jonge gezinnen de voorbije nacht het water door hun woning stromen door een breuk in de waterleiding onder het voetpad, de derde keer al in één jaar tijd. “Zaterdag trouwen we, maar ik sta hier opnieuw met de handen in het haar”, zucht Thomas Demeulenaere (31). Hij kreeg de voorbije nacht als vrijwillig brandweerman een oproep voor wateroverlast. Het bleek om zijn eigen ruwbouwwoning te gaan en dat van de buren, net zoals in november.
April vorig jaar, buurvrouwen Cynthia De Loddere (29) en Camille Depuydt (27) uit de Kouterstraat waren beide hoogzwanger. Een eerste waterlek zette hun woningen blank. Cynthia en haar man Thomas hebben er een ruwbouwwoning dat ze tegen deze zomer klaar wilden hebben. Camille en haar echtgenoot Nick wonen al twee jaar op het huidige adres. November vorig jaar, de Westhoek stond onder water door de vele regen, maar bij Cynthia en Camille stroomde het water binnen door een waterlek. De voorbije nacht hadden de twee opnieuw prijs. Vooral in de woning van Camille was de schade groot. Kristien (63) die ook in die buurt woont, had water in de kelder. Drie keer een waterlek in dezelfde straat, dan moet er iets meer aan de hand zijn.
“Dat duidt inderdaad op een structureel probleem”, bevestigt Kathleen De Schepper van De Watergroep. “De waterleiding stond op de planning om in 2027 te vernieuwen, maar die werken zullen we vervroegd uitvoeren. Samen met het gemeentebestuur zullen we de exacte datum bepalen. In afwachting verminderen we de druk op het water zonder dat de bewoners aan comfort moeten inboeten. Voor de schade aan de betrokken woningen hebben we al een aangifte gedaan bij onze verzekeraar en hebben wij al contact gehad met de aangestelde expert. ”
Stabiliteit
Camille bevestigt dat alle schade van de waterlekken intussen is betaald, bij Thomas is het een ander verhaal. “Toen ik vannacht als vrijwillig-brandweerman een oproep binnenkreeg voor wateroverlast en zag dat het niet regende, wist ik hoe laat het was. Opnieuw een gebroken waterleiding onder het voetpad, net zoals de vorige twee keren”, zucht hij. “Anderhalf jaar terug hebben we deze woning gekocht en startten we de renovatiewerken in de hoop deze zomer te kunnen verhuizen. Vorig jaar verwelkomden we ons eerste kindje, dit weekend trouwen we, maar van een rustige renovatie is geen sprake. De werken liggen sinds het eerste waterlek stil omdat we geen bewijzen willen wissen.”
Thomas heeft via zijn verzekering zelf een stabiliteitsingenieur de schade laten vaststellen. “Die bevestigde dat de ondergrond door het spoelende water van het lek instabiel was geworden. Dat moet dus opnieuw verstevigd worden. Omdat de oorzaak het waterlek is, is De Watergroep daarvoor verantwoordelijk, maar die weigert de schade te erkennen. Er is nu een technisch dossier in opmaak waarin de exacte kosten zullen staan. Als De Watergroep de geleden schade niet wil betalen starten we een juridische procedure. Het enige wat we vragen is dat ze de stabiliteit in orde brengen zodat we verder kunnen renoveren. In plaats van tijdens het weekend te genieten van mijn gezin zit ik constant achter de computer om de nodige administratie in orde te brengen. Dat begint echt te wegen.” “Ook de onzekerheid knaagt”, pikt Camille in. “We gaan niet meer met een gerust hart gaan slapen. Wanneer zal het volgende waterlek er zijn en welke gevolgen zal dat hebben?”
Snelle oplossing
Burgemeester Jeroen Vandromme (CD&Vplus) deelt de bezorgdheid van de bewoners. “Net zoals de vorige keer heb ik meteen contact opgenomen met De Watergroep. Binnen de maand zal een overleg plaatsvinden. Er zal meer nodig zijn dan plaatselijke herstelwerken, dit vraagt een structurele oplossing. In 2012 werd het plein in Merkem vernieuwd, maar toen was het volgens De Watergroep niet nodig om de waterleidingen te vernieuwen. We vragen een snelle oplossing zodat het probleem zich binnen enkele maanden niet opnieuw stelt.” (GUS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier