Dak van varkensstal stort in te Vladslo: tachtigtal varkens gevangen in stal

Er is voorlopig geen uitweg voor de varkens. © JH
Redactie KW

In de Noordstraat in Vladslo stortte een groot stuk van een dak van een varkensstal woensdagochtend in. Een tachtigtal varkens zat zo gevangen onder het ingestorte dak. Het is onduidelijk hoeveel varkens dat niet hebben overleefd.

Het was de landbouwer zelf, een zestiger, die het voorval woensdagochtend opmerkte. Een groot stuk van het dak van de varkensstal vooraan bleek te zijn ingestort. Het gaat om een 40 jaar oude en 14 meter brede stal waarvan het dakgebinte uit hout bestaat. Daar bovenop liggen golfplaten uit asbest. Om een onduidelijke reden stortte de kap woensdagochtend rond 7.40 uur plots in.

Tachtigtal varkens gevangen

In dat deel van de stal zitten zo’n slachtrijpe 80 varkens in compartimenteringen. “We raakten door het ingestorte dak niet meteen bij hen”, zegt brandweerkapitein Dries Depreitere. “Maar we zagen wel dat het dak bijna volledig rustte op de muren van de compartimenten. Enkel in een compartiment, waar zo’n 12 varkens zitten, lagen ook balken en de nok. Mogelijk zijn daar dus varkens geraakt en hebben daar enkele dieren dat niet overleefd.”

“Voor ons was het eerst zaak om binnen te raken. Er is een toegangsdeur maar die was versperd door de brokstukken. Eerst dienden we met de ladderwagen in de stal te raken om daar brokstukken te kunnen weghalen om zo de deur van binnenuit te kunnen openen. Daarna kunnen we overgaan tot de evacuatie van alle varkens. Daarvoor komt nog een transportkar ter plaatse.”

Asbestplaten

Omdat het oude dak bestaat uit golfplaten die gebonden asbest bevat moest de brandweer voorzichtig te werk gaan. “We hebben beschermende kledij voorzien en zullen de asbestplaten deels moeten verwijderen om alle dieren te kunnen bevrijden”, vervolgt Depreitere.

“Het is daarbij vooral zaak om de platen zo weinig mogelijk te breken. Gevaar voor de omgeving is er nauwelijks aangezien het om landelijk gebied gaat met weinig buurtbewoners.” Er werd toch een procedure asbest in gang gezet bij de brandweer om alles in goede banen te leiden. De interventie duurde nagenoeg de ganse voormiddag.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.