Brandweer drie uren in de weer om vermiste runderen uit mestkelder in Alveringem te bevrijden

De vier koeien werden door de brandweer na drie uur werk uit de mestkelder bevrijd. © JH
Redactie KW

De brandweer en het speciale dierenreddingsteam (DRT) waren zondagavond drie uren in de weer om vier runderen uit een mestkelder te bevrijden op een boerderij in Alveringem. Het ging om vier koeien die al sinds zaterdagochtend vermist waren en plots in de mestkelder werden aangetroffen.

Het was de landbouwer van een boerderij op de Klarewal in Alveringem die rond 17 uur de hulpdiensten opbelde. De man had net enkele koeien aangetroffen in zijn mestkelder en kon die daar onmogelijk zelf uithalen.

Brandweerposten Zuid-Ijzer en Lo-Reninge gingen als eerste ter plaatse om na te gaan wat er gaande was. Het ging deze keer niet om een ingestorte vloer van een aalput in de stal, maar toch zaten de dieren in de mestkelder.

Sinds zaterdag vermist

“We hoorden van de landbouwer dat hij al sinds zaterdagochtend vier koeien miste”, zegt brandweerofficier Daan Vandenbussche van post Zuid-Ijzer. “De koeien waren spoorloos. Zondagavond vond hij ze dan terug in de mestkelder van een stal. Blijkbaar waren de dieren uitgebroken en zijn ze wellicht via een openstaand luik dan toch in die mestkelder van een stal geraakt. Hoe lang de dieren daar dus al zaten is onduidelijk.”

“Omwille van de complexiteit van de stal riepen we gespecialiseerd materiaal op van het DRT-team. We konden de koeien zo voorzichtig en met behulp van een verreiker een voor een uit de kelder hijsen. Gelukkig konden de dieren rechtop blijven staan en moesten we niet eerst mest uit de kelder laten halen. Elk dier woog enkele honderden kilo’s. We zetten ze een voor een buiten.”

De dieren stellen het goed. De hele brandweerinterventie duurde uiteindelijk drie uren.

(JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier