Uitslaande brand legt hoofdkwartier Brooklyn in de as: vlammen verwoesten zomercollectie

Fluvia schakelde zo'n 120 manschappen in om het vuur onder controle te krijgen. Omstreeks 1 uur lukte dat uiteindelijk toch.© CLL
Fluvia schakelde zo'n 120 manschappen in om het vuur onder controle te krijgen. Omstreeks 1 uur lukte dat uiteindelijk toch.© CLL
Olaf Verhaeghe

Een bijzonder zware brand heeft woensdagavond het hoofdkwartier en de kantoren van Brooklyn in de Politieke Gevangenstraat helemaal verwoest. Het vuur ontstond omstreeks 21.20 uur en sloeg al snel door het dak. Hulpverleningszone Fluvia schakelde een kleine 120 manschappen in om de brand onder controle te krijgen. De zomercollectie van de kledingketen is verloren.

Het waren de kinderen van Brooklyn-zaakvoerder Ubbe Descamps die de vlammen als eerste opmerkten, een klein kwartier later was voor de brandweer al duidelijk dat het gebouw verloren was. In het hoofdkwartier van kledingketen Brooklyn, met winkels in onder meer Kortrijk, Oostende, Roeselare en Gent bekend voor de hippe kledij, is woensdagavond omstreeks 21.20 uur een bijzonder zware brand uitgebroken.

“Toen wij ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al door het dak”, vertelt Piet Beirlaen van de hulpverleningszone Fluvia. “Wij hebben meteen beslist om op te schalen naar het hoogste alarmniveau en massale versterking in te roepen van omliggende posten uit onder meer Kortrijk en Kuurne, maar ook Deerlijk, Kruisem, Zwevegem en zelfs Izegem en Moeskroen. In totaal werden zo’n 120 brandweermannen ingeschakeld om het vuur te temmen. Onze focus lag vooral op het vrijwaren van omliggende gebouwen, loodsen en woningen. Daar is onder meer een schrijnwerker gevestigd. Dat het Brooklyn-gebouw zelf niet te redden was, was meteen een uitgemaakte zaak.”

Het gebouw, met de kantoren én de nieuwe zomercollectie, werd helemaal verwoest door het vuur.© CLL
Het gebouw, met de kantoren én de nieuwe zomercollectie, werd helemaal verwoest door het vuur.© CLL

De wegenwerken in de Politieke Gevangenstraat in Stasegem maakten het bluswerk voor de brandweer allesbehalve makkelijker op. “Met onze grote wagens konden we onmogelijk aan de voorkant raken, door de hoge borduren”, aldus Piet Beirlaen nog. “Gelukkig was het gebouw via de achterzijde wel bereikbaar met de ladderwagens. Anders was het een nog zwaardere klus geweest.”

Veel kijklustigen

Omstreeks 1 uur in de nacht van woensdag op donderdag kregen de Fluvia-brandweermannen het vuur onder controle, maar de hele nacht en ook nog donderdagvoormiddag bleef de brandweer waken. “Over de oorzaak van de brand kan ik nog niets zeggen”, stelt majoor Beirlaen. “Donderdag kwam de expert langs om alles te analyseren en de omstandigheden na te gaan.”

Gevaar voor de volksgezondheid is er niet, hoewel er wel een asbestdak op het gebouw aanwezig is. “Dat dak was echter niet betrokken in de brand. De vrijgekomen stoffen zijn niet schadelijk, maar als buurtbewoner moet je uiteraard niet in de rook gaan staan. Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn ook roetdeeltjes neergekomen. Wie die in de tuin vindt, kan die gerust in de restafvalzak gooien, wel best met handschoenen. Groenten waarop roetdeeltjes zijn neergeslagen mogen opgegeten worden na heel grondig spoelen”, aldus Piet Beirlaen nog. Wel vraagt de brandweer om kinderen en huisdieren donderdag weg te houden van de roetresten.

 © CLL
© CLL

De uitslaande brand en de dikke zwarte rookpluim, die tot kilometers ver te zien was, lokten heel wat kijklustigen naar Stasegem. Om alles veilig te houden, moest de politie de omgeving afsluiten en iedereen die foto’s en filmpjes wilde meermaals vragen om afstand te houden. Evident was dat allerminst.

Bij Stasegemnaren ontstond ook de indruk dat de brandweer meermaals verkeerd was gereden, maar die geruchten ontkent Piet Beirlaen met klem. “Wanneer veel wagens ter plaatse moeten komen, kan je die uiteraard niet allemaal naar hetzelfde punt laten komen. Dan sta je alleen maar in elkaaars weg”, zegt hij. “Daarom werden onze brandweerwagens toegeleid naar verschillende plaatsen van waaruit ze op afroep naar de juiste locatie worden geroepen.”

Geen slachtoffers

Op het moment van de brand was er gelukkig niemand in de gebouwen, waar onder meer de kantoren en klantendienst zijn gevestigd, niemand aanwezig. Ubbe Descamps zelf verliet ‘s avonds om 19.30 uur als laatste het bedrijfspand.

Wel zeker is dat de hele zomercollectie, klaar om straks over de verschillende Brooklyn-filialen verdeeld te worden, verloren is. Toch gingen de kledingwinkels donderdag overal open, dankzij een back-up van de administratie elders en de voldoende voorraden in de winkels. De zaakvoerder plant zo snel mogelijk een nieuw onderkomen te vinden voor de collectie en de kantoren.

Harelbeeks burgemeester Alain Top (Vooruit) betuigt zijn medeleven met de betrokken familie en het getroffen bedrijf. “Uiteraard leven wij als stadsbestuur mee met de eigenaars van Brooklyn, maar we prijzen ons toch ook gelukkig dat er enkel materiële schade is en dat er geen gewonden vielen”, zegt hij. “We bedanken uiteraard vooral ook de hulpdiensten voor de efficiënte aanpak tijdens en na de brand.”

De hele nacht bleven brandweer en politie waken bij de gebouwen van Brooklyn. Donderdag komt de expert langs om na te gaan wat de oorzaak van het inferno kan zijn.© Olaf Verhaeghe
De hele nacht bleven brandweer en politie waken bij de gebouwen van Brooklyn. Donderdag komt de expert langs om na te gaan wat de oorzaak van het inferno kan zijn.© Olaf Verhaeghe
Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten