Verboden BBQ op terras zet Kortrijksestraat in Harelbeke even in rep en roer: “Kosten zullen doorgerekend worden”

De brandweermannen hadden de BBQ op enkele minuten ‘geblust’. © CL
Christophe Lefebvre

Maandagnamiddag werden de hulpdiensten opgetrommeld voor een woningbrand in de Kortrijksestraat. Eenmaal ter plaatse bleek er van vuur helemaal geen sprake, van een rokende barbecue des te meer.

Het waren enkele bewoners van het appartementsgebouw die de brandweer kort na 15 uur verwittigden. Een rookpluim verspreidde zich in recordtempo doorheen de gangen van het gebouw, waardoor er werd gevreesd dat er brand was uitgebroken.

De hulpdiensten namen geen enkel risico en stuurden meteen een indrukwekkend aantal mensen en materiaal ter plaatse. Na een grondige controle van het volledige gebouw kon men echter nergens vuur of een brandhaard ontdekken. Ook verschillende metingen met hittecamera’s brachten geen soelaas.

BBQ voor Suikerfeest

Enkele aandachtige blikken konden al snel de boosdoener identificeren. Een familie, woonachtig op de eerste verdieping, vierde het einde van de ramadan met een suikerfeest. Daarvoor werd de barbecue op het kleine terras aangestoken maar die produceerde heel wat rook.

De wind blies de rook in het appartement, waarop de bewoners besloten die rook met de dampkap te gaan verwijderen. Zo kwam het geheel in het ventilatiesysteem terecht en werd het doorheen het gebouw verspreid.

Verboden

“Het huishoudelijk reglement verbiedt het gebruik van een barbecue op het kleine terras”, verklaarde de brandweerofficier nadien. “Doordat dit reglement met de voeten werd getreden, werden heel wat mensen ter plaatse gestuurd. De kosten voor de interventie zullen dan ook doorgerekend worden aan de inwoners van het desbetreffende appartement.”

De afgelopen 4 maanden moesten de hulpdiensten zich maar liefst 3 keer naar het gebouw reppen. In januari vreesde men tot twee keer toe dat het gebouw zou gaan instorten, nadat er barsten in de muren verschenen en luide knallen te horen waren. Een expert verklaarde toen dat de stabiliteit van het gebouw niet in gevaar kwam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.