Gent-Wevelgem schrapt passage in Menen door zware brand bij Galloo

© GF
© GF
Redactie KW

Zondagmorgen brak brand uit bij het afvalverwerkend bedrijf Galloo. Hoewel het vuur op de Franse site in Halluin gretig om zich heen slaat, is de rookpluim tot kilometers ver ook in België zichtbaar. Door de brand moeten de organisatoren het parcours van Gent-Wevelgem aanpassen en de passage in Menen schrappen. De finish blijft in Wevelgem.

De afvalbrand bij Galloo heeft zware gevolgen voor de wielerklassieker Gent-Wevelgem. “Wij zullen de passage door het centrum van Menen schrappen en de laatste vijf kilometer van de wedstrijd vervangen door een alternatieve route, zowel voor de mannen- als vrouwenwedstrijd. De finish in Wevelgem blijft behouden”, reageerde het comité op Twitter.

De eerste oproep van de brand bereikte de noodcentrale rond 11 uur zondagmorgen. Het waren vooral de inwoners van Menen die aan de alarmbel trokken, toen ze een dikke zwarte rookpluim boven Galloo zagen verschijnen. Meteen werden brandweereenheden van Menen, Lauwe, Wevelgem, Gullegem, Kuurne en zelfs Kortrijk ter plaatse gestuurd.

 © Mieke Verhelle
© Mieke Verhelle

“We hebben inderdaad te maken met een brand in onze opslagplaats van de non-ferro-mix”, klinkt het bij Jasper Torreele, woordvoerder van Galloo. “Het gaat hier om een opslagplaats in open lucht, er is dus geen sprake van een gebouw dat in brand zou staan. Het vuur situeert zich op onze site in de gemeente Halluin, op Frans grondgebied. Volgens eerste berichten zou niemand gewond zijn.”

Even later was er al meer duidelijkheid over de oorzaak van de brand. “Een hoop bruingoed – dat zijn grote en kleinere machines die ontdaan zijn alle mogelijke onderdelen die afzonderlijk kunnen gerecycleerd (in vaktermen: gedepolueerd) worden en vervolgens vermalen wordt tot kleinere deeltjes – vatte vuur, wat in combinatie met de wind gepaard gaat met een enorme rookpluim. Rook is uiteraard nooit goed, maar de brandweer voerde metingen uit om na te gaan of die giftig is. De brand zelf werd opgemerkt door onze nachtwaker, die meteen de brandweer alarmeerde. Er was op dat ogenbik geen productie op de site. Bij aanvang was er initieel een tekort aan bluswater, maar dat is intussen opgelost. De brand zelf wordt op twee fronten bestreden: enerzijds door de brandweer, die water aanvoert vanuit de nabijgelegen Leie, anderzijds door onze mensen van de interne bedrijfsbrandweer, die met behulp van een bulldozer de hoop bruingoed open trekken en zo klein mogelijk proberen te krijgen”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bij brandweerzone Fluvia wordt de interventie op Frans grondgebied bevestigd. “Onze ploegen werden opgetrommeld om de vlammen te bestrijden en dat is ook wat ze zullen doen”, klinkt het bij de officier. “We zullen reageren zoals we steeds doen in afwachting van de komst van Franse eenheden. Op dat moment zal de coördinatie van de actie worden overgeheveld naar onze Franse collega’s en zullen we, waar nodig, steun blijven leveren.”

 © Mieke Verhelle
© Mieke Verhelle

Be-Alert werd ondertussen geactiveerd en mensen uit de brede regio wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. “Omdat de rookpluim over het stadscentrum van Menen en richting Wevelgem dreef, werd beslist om BE-Alert te activeren om de bevolking op te roepen ramen en deuren dicht te houden en eventuele ventilatie uit te schakelen”, klonk het bij burgemeester Eddy Lust. Iets voor half vier kwam het bericht dat ramen en deuren weer open mochten.

Iets voor 16 uur leek de situatie helemaal onder controle.

“De brand is momenteel volledig onder controle en er wordt nog volop nageblust”, persofficier Rony Damman van hulpverleningszone Fluvia. “Met behulp van verschillende kranen wordt de smeulende hoop uit elkaar getrokken en systematisch afgeblust. Gezien de omvang van de smeulende massa zullen de bluswerken nog geruime tijd in beslag nemen. De brandweer voerde ook metingen uit van de rook en in samenspraak met de organisatie van de wielerklassieker Gent-Wevelgem werd geen risico genomen en beslist tot een lichte wijziging van het parcours. De brandweer van zone Fluvia snelde massaal ter plaatse, aangevuld met de collega’s van de Franse brandweer. Bij aanvang werd ook versterking ingeroepen van verschillende tankwagens uit de hulpverleningszone Midwest, maar die versterking kon ook snel terug afgebouwd worden”. Zowel door brandweer als lokale politie werd een drone ingezet om de bluswerken mee te ondersteunen.

(NDZ)

 © GF
© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.