Hartverwarmende steun voor Walter (71) en Karine (63) die huis verloren in brand

Walter Elskens en Karine Frederic krijgen hulp na een grote tegenslag.© JH
Walter Elskens en Karine Frederic krijgen hulp na een grote tegenslag.© JH
Redactie KW

Inwoners van Kortemark en daarbuiten laten hun warm hart zien voor Walter Elskens en Karine Frederic uit Zarren. Het koppel verloor zaterdagavond hun woning in een zware brand. Maar buren, vrienden en volslagen onbekenden schieten te hulp. “Het is zo hartverwarmend om te zien hoe mensen met ons meeleven”, zegt het koppel.

Zaterdagavond om 22 uur, net voor het koppel uit de Kruisstraat wilde gaan slapen, hoorden ze plots het brandalarm loeien in hun huurhuis. Ze gingen kijken maar merkten hoogstens boven een warme muur op. “We vertrouwden het niet en belden toch maar de brandweer”, zeggen Walter en Karine. En dat bleek nodig, want amper enkele minuten later sloegen de vlammen door hun dak. Een uitslaande schouwbrand veroorzaakt door de houtkachel vernielde vervolgens hun hele huis. Op de bovenverdieping is werkelijk alles in de brand gebleven, maar ook beneden is veel vernield. Een nieuwe grote tegenslag, zeker voor Walter. “In augustus liep een operatie aan mijn prostaat niet goed. In oktober kreeg ik corona waardoor ik 10% longvolume verloor en nog steeds herstel. En nu brandde ons huis af waar we sinds twee jaar de rust vonden”, vertelde Walter, die met Karine twee jaar geleden vanuit Denderleeuw naar Zarren verhuisde.

Veel herinneringen kwijt

Het koppel verblijft nu in vakantiewoning Hulstehof, vlakbij en eigendom van huisbaas. “Het was een geluk dat we snel hier terecht konden”, zegt Karine. “We weten nog niet hoe lang we hier kunnen blijven, daarover viel nog geen beslissing. Na de brand waren we compleet overdonderd. Letterlijk alles kwam op ons af. We hadden zelfs geen tijd om na te denken over alles wat we kwijt zijn. Al onze kledij, alle spullen tot zelfs ons fototoestel en laptop vol foto’s en herinneringen: alles is weg .”

Snel eerste hulp

Het verhaal liet de inwoners van Kortemark en daarbuiten niet onberoerd. “Amper enkele uren na de brand stonden al mensen aan de deur om ons te helpen. Ongelofelijk is dat”, vervolgen Walter en Karine. “Mensen brengen kledij, wat eten, confituur, handdoeken, bedlinnen en verzorgingsproducten. Zeker 15 mensen kwamen al aan de deur. Mensen die we kennen zoals buren, vrienden uit Denderleeuw of de club van tuinierders waar we lid van zijn en ondergoed kochten. Maar ook volslagen onbekenden staan aan de deur. Het is bijzonder hartverwarmend.”

Broek twee keer te groot

Ondanks de ellende is er ook plaats voor een lach bij het koppel. “Zo stond hier plots iemand aan de deur met een broek voor Walter. Bleek dat die véél te groot was, Walter kon er twee keer in. Die mens had horen zeggen dat Walter 160 kilogram weegt, wat niet het geval is. Dan hebben we goed gelachen. We kregen zelfs ook wat kerstdecoratie om ons huis op te fleuren. Fantastisch, wat we houden heel veel van kerst. We hadden ons huisje helemaal opgefleurd met veel lichtjes. Het huisje waar we oud wilden worden, was zo mooi geworden. Het is er niet meer, maar dankzij de vele warme steun raken we er doorheen. We zijn iedereen zo dankbaar. ” Wie het koppel nog kan helpen kan de hulpactie volgen op Facebook of naar het Hulstehof gaan. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.