Brand maakt woning in Bavikhove onbewoonbaar, bewoners kunnen op tijd vluchten met hun honden

De vlammen verspreidden zich snel op de bovenverdieping.© cll
De vlammen verspreidden zich snel op de bovenverdieping.© cll
Christophe Lefebvre

In de nacht van dinsdag op woensdag brak brand uit in een woning aan de Drieshoek in Bavikhove. De drie bewoners konden samen met de vele honden in veiligheid worden gebracht. De woning werd onbewoonbaar verklaard.

Gregory, een van de drie personen die de woning betrokken, sloeg als eerste alarm. “Kort voor 1 uur werd ik wakker van een vreemd geluid”, vertelt hij. “Toen ik mijn ogen opende werd ik meteen overmeesterd door de dikke rook die mijn kamer al had gevuld. Ik wist dat dit absoluut niet goed was en maakte meteen mijn stiefbroer en zijn vriendin wakker, waarop we naar buiten liepen.”

Terwijl de vlammen de bovenverdieping van de woonst minuut na minuut verslonden, probeerden de bewoners zelf nog te blussen. “Het was onbegonnen werk”, klinkt het. “Er was overal rook, we hoorden het hout luid knetteren en we wisten dat het hopeloos was. We hebben alles op alles gezet om onze honden en hun piepjonge puppy’s te kunnen redden. Geen haar op ons hoofd dat eraan dacht ze aan hun lot over te laten.”

Snel onder controle

De opgetrommelde brandweerploegen waren in geen tijd ter plaatse en kregen de vuurzee ook razendsnel onder controle. Toch konden ze niet verhinderen dat de bovenverdieping van de woning tot as werd gereduceerd. “Hoewel de vlammen op de benedenverdieping geen kans kregen, is er toch veel waterschade”, zuchten de bewoners. “De woning is tijdelijk onbewoonbaar verklaard en we zullen dus elders onderdak moeten zoeken.”

De drie bewoners werden naar het ziekenhuis overgebracht omdat er even werd gevreesd dat ze door de rook waren bevangen. Ze konden allen het ziekenhuis diezelfde nacht nog verlaten en waren woensdag al in de weer met het ophalen van verschillende spullen.

Zoveelste opdoffer

Voor een van de bewoners, Ann-Sofie Vanlanckere, is de brand de zoveelste opdoffer die ze te verwerken kreeg. Twee jaar geleden nam ze het Kuurnse café Het Molenhof over. “Door de coronacrisis moest ik al een lange tijd de deuren gesloten houden”, laat ze met een krop in de keel weten. “Onze honden kunnen er nu wel tijdelijk verblijven en in het slechtste geval kan ik er ook op de grond slapen op enkele matrassen. We hebben nu wel onderdak gevonden bij onze familie.”

De brandweer was nog uren in de weer met het nablussen. Over de oorzaak van de brand bestaat nog heel wat twijfel. Volgens de bewoners zou een kachel op de gelijkvloerse verdieping aan de bron kunnen liggen, al is dit absoluut niet duidelijk. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.