800 euro boete en rijverbod voor vrachtwagenchauffeur die te snel reed met varkens

© belga
Redactie KW

Een 24-jarige vrachtwagenbestuurder moest zich maandagmorgen in de politierechtbank verantwoorden voor een spectaculair ongeval. Hij kantelde in de Lichterveldsestraat in Koolkerke met een vrachtwagen met daarin 210 varkens. Hij raakte vier huizen en verpletterde een wagen. Dertien dieren stierven.

R.D. (24) uit Damme was in de nacht van 8 op 9 augustus 2019 met een vrachtwagen met daarin 210 varkens op weg naar het slachthuis in Tielt. De jongeman was er bijna, maar in een lichte bocht in de Lichterveldsestraat in het centrum van Koolskamp ging het mis. Omstreeks 3.45 uur verloor hij de controle over het stuur en kantelde het gevaarte op zijn zij. De vrachtwagen ramde een lantaarnpaal en viel op een geparkeerde Mercedes. Ook vier huizen deelden in de klappen. De schade was dan ook behoorlijk groot in de straat.

Door het ongeval ontsnapten heel wat varkens uit de vrachtwagen. Dertien dieren overleefden de klap niet. Een vijftigtal andere konden vrij de straat op lopen. De brandweer van Ardooie kon die samen met enkele medewerkers van de transportfirma terug samendrijven. De dieren werden in een andere vrachtwagen overgeladen, samen met de andere die nog in de gekantelde camion zaten. Zij werden naar het slachthuis overgebracht waar ze eerst door een veearts werden gecontroleerd.

Mocht niet door dorpskern

De vrachtwagenchauffeur moest zich maandagmorgen in de politierechtbank voor het ongeval verantwoorden. Hij reed volgens zijn tachograaf namelijk te snel en mocht helemaal niet door de dorpskern rijden met levende wezens in zijn laadruimte. De politierechter gaf de man dan ook een stevige preek. Hij drukte zelf zijn spijt uit en liet zich bijstaan door een advocaat. “Hij heeft absoluut zijn lesje geleerd”, pleitte meester Toon Moerman. “Hij beseft dat hij in de fout ging en durft verzekeren dat het niet meer zal voorkomen.”

De twintiger werd vervolgd omdat hij te snel reed, omdat hij zijn verzekeringsbewijs niet bij had, omdat hij helemaal niet langs die weg mocht rijden en omdat hij zijn vrachtwagen niet in de hand kon houden. De politierechter gaf hem een boete van in totaal 800 euro. Daarnaast kreeg hij ook een rijverbod van 36 dagen opgelegd. Die mag hij dan weer wel in het weekend uitzweten. “Anders is het toch vooral de werkgever die hier gestraft zou worden”, klonk de redenering van de politierechter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier