Medialab Quindo helpt kinderen met taal

Coördinator Broos Claerhout, samen met enkele kinderen die deelnemen aan het taalkamp. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze week vindt bij jongerenradio Quindo aan het Conservatoriumplein in Kortrijk voor het eerst een taalkamp plaats. Het kamp maakt deel uit van een project van de stad Kortrijk dat twee jaar zal lopen. “De bedoeling is om kinderen vertrouwd te maken met de Nederlandse taal, maar dan op een plezante manier”, aldus coördinator Broos Claerhout.

Ook bij jongerenradio en medialab Quindo is het deze dagen opvallend rustig. De werking ligt zo goed als stil en de meeste medewerkers werken – zoals het moet – van thuis uit. Maar deze herfstvakantie brengen twaalf kinderen tussen negen en twaalf jaar oud toch wat leven in de brouwerij. Ze nemen deel aan het eerste taalkamp van de zender. “Het kamp maakt deel uit van een groter project van de stad Kortrijk en wordt bekostigd met Vlaams geld”, legt Broos uit.

Hij begeleidt deze week de kinderen. “Bedoeling is dat het project twee jaar zal lopen. Onder andere de bibliotheek en het conservatorium zullen later ook deelnemen.”

Brugfiguren

Concreet is het de bedoeling om ‘taalarme’ jongeren te stimuleren om Nederlands te spreken in hun vrije tijd. “Dat zijn in de praktijk vaak kindjes die thuis geen Nederlands spreken, maar dat kan even goed een verlegen kind zijn dat nog wat gevoel met taal mist. Een heel diverse groep dus. We gaan aan de slag op woensdagnamiddagen en in schoolvakanties. Telkens op een andere locatie. De kindjes worden opgepikt en afgezet op een vertrouwde plaats. Zo verlagen we de drempel om deel te nemen.”

Meedoen is gratis, maar kan niet zomaar. “Deelnemers worden gekozen door onze brugfiguren op de scholen”, legt Broos uit. “Het is niet de bedoeling dat we hier les geven. Er zijn geen woordenlijsten of grammaticaregels te bespeuren. We moedigen de kinderen wel aan om onder elkaar Nederlands te spreken. Zo blijft het ook voor hen plezant. Deze week maken ze een eigen radioprogramma dat we vrijdagnamiddag zullen uitzenden op Quindo. De kinderen hebben zichzelf ‘De Babbelaars’ gedoopt. Dus ik denk dat ons doel deze week zeker behaald is.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier