Honderden Chiro leiders aanwezig op Ambriage in Kortrijk

De zangstonde trok alvast heel veel volk. De enige echte Chiro band kwam liedjes zingen om iedereen in de sfeer te brengen. © TVG
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Zo’n 1.000 chiroleiders kwamen vanuit alle hoeken van de provincie naar Kortrijk afgezakt voor hét evenement van het jaar. De Ambriage hield dit jaar halt op Kortrijk Weide. Het plein werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een heuse feestlocatie. “De Ambriage is een exclusief evenement voor de leiding van de Chiro waarbij ze in de bloemetjes gezet worden. Ze moeten voor een keer geen activiteiten organiseren maar mogen gewoon genieten” verduidelijkt één van de organisatoren.

Kortrijk Weide werd samen met het Astridpark, PTI voetbalveld en JC Tranzit ondergedompeld in de wondere wereld van de Chiro gedachten. Het evenement werd onderverdeeld in drie grote spelen waaronder Slippers, Sneakers en Bergschoenen. Elk type schoen stond voor een moeilijkheidsgraad waarbij Het schoeisel stond ook symbool voor het thema van dit jaar “Doorbreek die muren”.

“Het is de eerste keer dat we naar Kortrijk komen en we waren aangenaam verrast. De ruimte, samenwerking met de verschillende diensten en openheid heeft ervoor gezorgd dat we onze 1.000 aanwezigen goed kunnen herbergen vandaag. Ook de locatie is uniek want we zitten dicht bij het water, dicht bij een fuifzaal en ook de camping ligt nabij. Het is dus voor iedereen een win-win situatie” aldus Pieter Geeraert van de organiserende crew.

Er worden in het hele land dergelijke bijeenkomsten georganiseerd, maar die in Kortrijk is een van de grootse. “Het is duidelijk hoe iedereen gestationeerd is en we zijn best tevreden dat er zich zoveel leidingen ingeschreven hebben. Het mooie weer is een fijne toevalstreffer. We voorzagen alvast in extra water” aldus Jana Deschamps uit Deerlijk.

Inzetten op de jeugd

Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jeugd, kwam ook een kijkje nemen. “We hebben een dossier ingediend om de Ambriage bij ons te laten doorgaan waarbij we al onze troeven benadrukt hebben. We willen sterk inzetten op de jeugd en jeugdbewegingen maar ook iedereen laten kennismaken met onze stad. Door de ligging van de locatie kan dit vandaag ook optimaal gebeuren.”

De drie personen op de voorgrond zijn Wouter bridts, Tina Schuermans en Annelies Van der Maat, nationale voorzitters van de jeugdbeweging. Nationaal voorzitter Youssra Tahiri kon er helaas niet bij zijn vandaag.
De drie personen op de voorgrond zijn Wouter bridts, Tina Schuermans en Annelies Van der Maat, nationale voorzitters van de jeugdbeweging. Nationaal voorzitter Youssra Tahiri kon er helaas niet bij zijn vandaag.© TVG

Chiro Kadam uit Oostende was alvast tevreden. “We amuseren ons te pletter en vinden het echt zalig hier. De locatie, de sfeer en de vrienden maken het feest compleet. Dit wordt naar goede gewoonte ons zwaarste weekend van het jaar maar we zijn ervan overtuigd dat we veel plezier zullen maken met iedereen.” aldus Robin.

Naar jaarlijkse gewoonte vond er ook een zangstonde plaats waar iedereen graag bij aanwezig was. Uit volle borst werd een goed uur mee gezongen zodat men met een lege maag aan tafel kon gaan. Vanavond volgt er nog een fuif in Départ gevolgd door een gezonde nachtrust op de camping. Benieuwd hoeveel rust die nacht zal brengen …

(TVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier