Nieuw museum Mu.Zee geopend

Redactie KW

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft vandaag in Oostende Mu.Zee geopend. Mu.Zee is de nieuwe naam voor het museum in de gebouwen van het vroegere PMMK dat zowel de collecties van de provincie als van de stad Oostende herbergt. Mu.Zee houdt zaterdag en zondag opendeurdag.

Het nieuwe museum besteedt uitgebreid aandacht aan Ensor, Spilliaert en Permeke met op het gelijkvloers een eregalerij met tien topwerken uit de collectie van de stad en de provincie. Ook “Zeezicht met baadsters” van Jean Brusselmans, de laatste aanwinst, wordt op het gelijkvloers uitgebreid getoond. Op de eerste verdieping is er uitgebreide aandacht voor Spilliaert en James Ensor en naarmate men hoger in het gebouw stijgt, wordt de kunst moderner. Er is een vloeroppervlakte van 12.000 vierkante meter.

Conservator-directeur Philip van den Bossche : “Het is de bedoeling om permanent de collectie van Oostende en de provincie met de grote kunstenaars te tonen, aangevuld met een wisselende presentatie. Mu.Zee is het eindresultaat van anderhalf jaar werk.” In Mu.Zee werken 45 mensen; de collectie bestaat uit 4000 stukken tussen 1830 en heden.

Tijdens de toespraken benadrukten de politici de waarde van Mu.Zee. Burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a): “We investeerden de voorbije 10 jaar bijna 100 miljoen euro in bibliotheek, het kursaal en het nieuwe cultuurcentrum. We zijn vooral blij dat de stedelijke collectie een onderdak vond.”

Cultuurminister Bert Anciaux: “Mu.Zee is een voorbeeld van hoe het moet. Hier wordt samengewerkt en wordt kunst getoond aan de bevolking. Ik zie Mu.Zee als een nieuw volkshuis waar jong en oud zich thuis voelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.