Winteropvang Oostende piekt

Sofie Provoost: "Straathoekwerkers die hun ronde doen met warme koffie hebben nog drie daklozen kunnen overtuigen om ook naar de nachtopvang te komen." (Foto FRO)
Redactie KW

Door de strenge koude is het aantal mensen dat in Oostende in de winteropvang belandt de jongste dagen telkens gestegen. In de nacht van dinsdag op woensdag liep het aantal op tot 32 personen. Ook de andere kustgemeenten nemen maatregelen of er wordt een extra oogje in het zeil gehouden door mantelzorgers en buren.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

Sofie Provoost is een van de vier verantwoordelijke welzijnwerkers in de winteropvang van Oostende. Overdag kunnen daklozen terug in het Sociaal Huis. Om een plaats in de nachtwinteropvang te reserveren, mogen ze vanaf 11.30 uur inbellen op het gratis nummer 0835-140.

“We hebben in de Overvloedstraat winteropvang met 20 plaatsen en maandagavond waren we verplicht de extra noodopvang in de Goedheidstraat te openen voor zeven personen”, zegt Sofie Provoost. “Dinsdag steeg het aantal aanvragen naar 29 en kort voor middernacht hebben onze straathoekwerkers, die hun ronde doen met warme koffie, van 20.30 uur tot 1 uur nog drie daklozen kunnen overtuigen om ook naar de nachtopvang te komen. Het zijn allemaal mensen die bij ons bekend staan als daklozen, veel Oostendenaars. Zowel in de Overvloedstaat als in de Goedheidstraat konden ze comfortabel de nacht doorbrengen, zich wassen en verzorgen voor ze weer de straat optrokken.”

“Voor daklozen die bewust voor de straat kiezen, staat de deur van de nachtopvang ‘s morgens vanaf 5 uur open om hen een kop koffie en boterhammen aan te bieden. Dat waren er donderdagmorgen zes. De daklozen die ingeschreven zijn, kunnen om 18 uur al langskomen om een warme maaltijd te nuttigen. Woensdag hebben zich daarvoor 35 mensen komen aanmelden.”

“Voor daklozen, die bewust voor de straat kiezen, is nachtopvang vanaf 5 uur open”

“Als we ons baseren op de overnachtingen van de voorbije dagen krijgen we de indruk dat de basiscapaciteit van Imagine voldoende is”, zegt Vanessa Vens, voorzitter Sociaal Huis Oostende. “Toch laten we niets aan het toeval over en hebben we sinds maandag de noodwinteropvang geopend. De capaciteit van de winternachtopvang wordt opgetrokken met 14 slaapplaatsen. In totaal kunnen we dan 34 mensen per nacht in de warmte laten slapen. Een tweede opbouwwerker is ‘s avonds in de winternachtopvang aanwezig om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. We houden dit scenario aan tot vrijdag 2 maart. Dan evalueren we de situatie en beslissen we om al dan niet de noodwinteropvang verder open te houden.”

Ook Middelkerke verwijst eventueel door naar de nachtopvang in Oostende, want heeft zelf geen daklozenopvang. Of ze bekijken of er plaats is in de crisisopvang in Brugge.

Knokke-Heist, Blankenberge en Gistel beschikken over doorgangswoningen. In het Blankenbergse dienstencentrum De Bollaard kan iedereen terecht die nood heeft aan een warm lokaal. Mensen die zich niet buitenshuis kunnen begeven, kunnen er ook maaltijden aan huis laten leveren. Een aantal lokale handelaars levert boodschappen aan huis. Voor de senioren in Knokke-Heist biedt de sociale dienst verscheidene thuiszorgdiensten aan: poets- en boodschappendienst, maaltijdbedeling, vervoer van minder mobiele personen… Alle medewerkers en vrijwilligers houden een oogje in het zeil en signaleren wanneer er zich probleemsituaties voordoen. Om sneeuw te ruimen kan men een beroep doen op een wijkwerker. Gistel gaat in op alle signalen die de stad bereiken via mantelzorgers, poetshulp, buren… en werkt samen met de Sint-Vincentiusvereniging om voedselpakketten ter beschikking te stellen.

“Gepaste oplossing”

“Ons initiatief rond sneeuwruimen startte al in november”, zegt Bjorn Pollentier van dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne. “We willen vooral een appel doen op buurtsolidariteit. 32 mensen hebben zich aangemeld om geholpen te worden in het geval van sneeuwval en het sneeuw- en ijsvrij houden van de stoep. “Wij verwijzen mensen voor nachtopvang door naar de Passage waar we tot op heden altijd terechtkunnen”, aldus Anja Pilet, voorzitter van OCMW Veurne. “Indien er zich situaties voordoen buiten de openingsuren van de Passage verwijzen wij via de politie door naar de crisisopvang.”

“Poetskrachten en thuiszorgdiensten houden momenteel een extra oogje in het zeil”

“Als mensen zich aanbieden uit eigen beweging of via politie of hulpverleners zoeken wij altijd een gepaste oplossing“, zegt Ann Mouton, secretaris van OCMW De Panne uit. “Dit kan gaan van het herstellen van verwarming tot het aanbieden van een opvangplaats. We werken ook proactief om dergelijke situaties zo veel mogelijk te vermijden. Tot op heden is het nog nooit nodig geweest, maar we kunnen altijd gebruik maken van de extra maatregelen en opvangmodaliteiten die de gouverneur tijdens de winterperiode aanbiedt.”

Risicosituatie

“Vanuit het stadsbestuur van Nieuwpoort en OCMW Nieuwpoort worden geen specifieke acties opgezet”, aldus Ilse Cranskens, van het Infopunt Welzijn. “Wel is er een speciale regeling voor strooizout: voor inwoners ouder dan 70 kan er maandelijks 10 kilogram strooizout aan huis bedeeld worden. Bij inwoners ouder dan 80 strooit de technische stadsdienst na aanvraag aan huis. Met het project ‘Zilverpunt’ zet het Sociaal Huis vrijwilligers in voor huisbezoeken en om boodschappen te doen voor senioren.”

“Het Sociaal Huis Koksijde is altijd goed voorbereid op het vlak van hitte- en grieppreventie en ook winterkoudepreventie”, legt Katleen Calcoen, seniorenconsulent in Koksijde uit. “Daarover informeren we de mensen via ons maandblad Tij-dingen. Onze poetskrachten en thuiszorgdiensten houden momenteel een extra oogje in het zeil, en contacteren ons om het OCMW in te schakelen indien nodig.”

“Mensen van wie we weten dat ze zich in een risicosituatie bevinden, brengen we een huisbezoek”, aldus Chantal Van Litsenburgh, voorzitter van het OCMW Oudenburg. “Daklozen kunnen via het OCMW een beroep doen op de opvang in Alveringem.”