Dure hopscheuten door vrieskou

Benedikte Coutigny oogst binnen geteelde hopscheuten. "Maar die voorraad is op." (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het vroor deze week de pannen van het dak en dat had ook gevolgen in onze regio. Terwijl hoptelers in de omgeving van Poperinge bang afwachten hoe de hopscheuten de winterprik doorstaan hebben, duimen liefhebbers van schaatsen op natuurijs dat de vijver van het Kasteelpark in de Blankaart in Woumen nog vrijgegeven wordt.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

In Poperinge is donderdag de Maand van de Hopscheuten begonnen. Tien Poperingse restaurants hebben de hele maand suggesties bereid met jonge uitlopers van de hopplant, die vanaf februari beginnen uit te komen. Met prijzen tot 150 euro per kilo worden de hopscheuten het witte goud van Poperinge genoemd.

Zwarte scheuten

Maar volgens hopteler Benedikte Coutigny van hopboerderij ‘t Hoppecruyt in Proven zouden er volgende week wel eens problemen kunnen zijn met de toelevering van de hopscheuten. “Als het zo hard vriest, kun je geen hopscheuten oogsten. Ten eerste is de grond te hard om de delicate wortels van de hopplant uit te graven. Ten tweede worden hopscheuten vrijwel meteen zwart als je ze afsnijdt terwijl het buiten vriest. Je kan dat fenomeen vergelijken met sla die je in de diepvriezer steekt. Die wordt ook zwart.”

“Deze week hebben we wel nog kunnen leveren aan onze vaste klanten, restaurants waarmee we al jaren samenwerken, omdat wij ook een deel van onze hopscheuten binnen telen in oude varkensstallen. Woensdag zaten we echter al aan onze laatste voorraad. Hopscheuten brengen naar de REO Veiling zit er momenteel dus zeker niet in”, vervolgt Benedikte. “Een bijkomend probleem is dat de hopscheuten die buiten staan niet groeien als het vriest. We wachten op de dooi om te oogsten, maar we weten niet wat we mogen verwachten. Het is bang afwachten. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Temperaturen van -2 of -3 graden wel al, maar niet -7 graden. De hopscheuten zijn afgedekt met plastiek, maar veel bescherming tegen de kou geeft dat niet. Het is mogelijk dat de extreme koude de fragiele hopscheuten de das omgedaan hebben. Als dat zo is, zitten de restaurants in nesten, want dan wordt de vraag veel groter dan het aanbod waardoor de prijzen sterk kunnen stijgen.”

“Wellicht zijn er net te weinig vriesdagen om te kunnen schaatsen”

Kasteelpark Woumen

Liefhebbers van schaatsen op natuurijs zijn daarentegen wel blij met de komst van de poolwervel. Een van de eerste plaatsen waar normaal geschaatst kan worden, is in het Kasteelpark bij provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen. “Het is het Agentschap Natuur en Bos dat bepaalt welke vijvers mogelijk geschikt zijn om te schaatsen”, zegt gedeputeerde Guido Decorte. “Waarom is het Kasteelpark zo geschikt? Ten eerste is de vijver niet zo heel diep. Het is ook goed afgeschermd voor de wind waardoor het mooi stilstaand water is.”

Uiteindelijk zijn het de brandweer en de burgemeester van Diksmuide die beslissen of het ijs dik genoeg is om er op te lopen of te schaatsen. “Maar waarschijnlijk zal het weer net niet worden“, zegt Guido Decorte. “Het ijs moet een dikte hebben van 12 centimeter en daar zullen we wellicht net niet geraken. Ten eerste zijn we te ver in het jaar waardoor de zon te hoog te staat. Bovendien hebben afgelopen weekend toeristen het oppervlakte-ijs al kapot gemaakt. Vanaf vrijdag zal het weer beginnen dooien, dus het zal wellicht net niet lukken. Vorig jaar kon er ook al niet geschaatst worden. Toen scheelde het ook maar één dag. De laatste keer zal 2013 geweest zijn.”

Daklozenopvang

Voor daklozen zijn de negatieve temperaturen al zeker geen pretje, maar bij opvang De Passage in Alveringem stelden ze deze week geen overrompeling vast. “We hebben niet de indruk dat er meer mensen komen aankloppen bij ons”, zegt OCMW-voorzitter Karolien Avonture van Alveringem. “We zitten hier dan ook niet in de grootstad waar daklozen effectief op straat wonen.”