Vrijwilligersgroep De Zwoppers ruimen zwerfvuil op in Stasegem

De Zwoppers tijdens een opruimactie aan het kerkplein van Stasegem © LOO

Frank Vervaeke probeert samen zijn groep De Zwoppers, een groep van tien vrijwilligers, Stasegem te bevrijden van zwerfvuil. “Wij willen een grote actie organiseren om in een keer heel Harelbeke op te ruimen. Helaas zijn er een paar hardnekkige sluikstorters in Stasegem.”

“Onze naam De Zwoppers is een samentrekking van zwerfvuil en opruimers”, zegt Frank Vervaeke, een van de vrijwilligers van De Zwoppers. “Om de twee maanden organiseren we een opruimactie, maar door de coronaperiode zijn onze acties helaas wat stilgevallen.”

De nieuwste ‘oogst’ van de groep bevindt zich aan de zuidkant van het Kanaal-Bossuit onder de brug van de E17. “ Hier vinden we heel vaak afval. Logisch, want deze plek is heel donker en afgelegen. Er zijn hier geen camera’s of getuigen. Het valt niet op als je ’s nachts hier je auto even plaatst en wat zakken gooit. Deze keer was de vondst wel uitzonderlijk veel. Zo liggen er oude Turkse broden, zakken van de Action en een kapot fietsstoeltje. Eigenlijk zouden we dit moeten melden aan de politie want hier staan zware boetes op. Misschien zit er ergens een adreskaartje zodat ze het afval kunnen teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Hopelijk geeft hij dan die agenten een grote vindersloon”, lacht Frank.

Ook op kerkplein

Volgens Frank is sluikstort en zwerfvuil een ware plaag in Stasegem. “Er is hier veel zwerfvuil en we vinden het altijd terug op dezelfde plaatsen: onder de brug van de E17, bij het kanaal, naast het industrieterrein van Buysmetal en langs de glasbak naast de Sint-Augustinuskerk. Wellicht gaat het telkens om dezelfde persoon. Soms vinden we daar eens een zak, soms zijn het er zes. Ik vind het wel raar dat er veel afval ligt op het kerkplein. Dat is de drukste plaats van het dorp.”

“Tijdens onze laatste opruimactie waren we met vijf. Dat was een maand geleden. In drie uur tijd vonden we wel veertien zakken vol afval, bijna drie zakken per persoon, goed voor zo’n 200 kilogram. Het zou geen fraai zich zijn als we het allemaal zouden uitstorten op het marktplein. Toch is dat bijlange geen record. Tijdens onze grootste oogst vulden we 30 zakken”, vertelt Frank.

Steven Defoor, een andere Zwopper, woont vlakbij de E17 en houdt daar een oogje in het zeil. “Er komt enorm veel afval van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. Waarom denk je dat we zoveel vinden naast de autostrade? De meeste blikjes en afval liggen aan de afritten van de snelweg. In plaats van te wachten tot ze stilstaan en dan alles in de vuilnisbak te gooien, draaien ze hun ruit open en smijten ze het uit hun vrachtwagen.”

Luiheid aan de basis

Frank vindt het dan ook belangrijk om het verschil tussen sluikstort en zwerfvuil duidelijk te maken. “Zwerfvuil wordt meestal stoutmoedig weggesmeten zoals sigarettenpakjes of bierblikjes. Sluikstorten is ernstiger. Beide moet je dan ook anders aanpakken. Zo zou het statiegeld volgens mij al veel goedmaken. Dan zullen er nog amper blikjes zijn. Daarnaast denk ik dat het containerpark ook gratis zou moeten zijn. Al weet ik niet of dat de volledige oplossing zal zijn. Wij vinden namelijk veel afval dat je al gratis kan afgeven.” Volgens Steven ligt de oorzaak van zwerfvuil dan weer dieper. “Luiheid is vaak een van de boosdoeners. Bepaalde hardnekkige vervuilers hebben een mentaliteitswijziging nodig. Ons doel was om in een keer heel Harelbeke op te ruimen, maar blijkbaar zitten de diehard sluikstorters in Stasegem.”

Toch laten Frank en zijn collega-Zwoppers zich niet ontmoedigen. “Ik vind opruimen eigenlijk wel leuk. Zo heb je sociaal contact. Je leert mensen op een andere manier kennen en we hebben allemaal hetzelfde doel. Daarbovenop dragen we ons steentje bij aan de maatschappij en het milieu.” Steven voegt er lachend aan toe: “Nu nog hopen dat het ooit stopt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier