Na een aanhoudende reeks klachten over geurhinder afkomstig van het industriegebied Heernisse is de stad Diksmuide het beu. De stad dagvaardt het mestverwerkingsbedrijf Compovit Pro nadat het zélf inbreuken vaststelde. “We hopen op een oplossing op lange termijn voor iedereen die ernstige overlast ondervindt”, duidt burgemeester Lies Laridon.
Al meer dan drie jaar is er sprake van ernstige geurhinder afkomstig van het bedrijf op de Kleine Dries in industriezone Heernisse in Diksmuide. Er liepen dan ook al tal van onderzoeken. Tijdens de warme zomer van 2019 stelden werknemers van omliggende bedrijven dat ze letterlijk ziek werden van de geurhinder en duizeligheid en braakneigingen vertoonden.
Twaalf bedrijven wilden toen een ingebrekestelling indienen tegen Compovit en het afvalverwerkend bedrijf TWZ. Het Vlaams Departement Omgeving werd ingeschakeld en maakte een geurstudie op. In drie maanden tijd leidde dat tot 6.772 waarnemingen eind 2020. Er werd een geurdeskundige aangesteld die beide bedrijven aanbevelingen deed. Zo investeerde Compovit eind vorig jaar in een uitbreiding van de wassectie in de biologische wasser en intensiever onderhoud. Ook TWZ nam maatregelen.
Bloemkoolgeur
Desondanks kwamen de afgelopen weken dagelijks meldingen van geurhinder, zelfs van mensen uit verder gelegen woonwijken. “Het ruikt enorm naar rotte bloemkolen”, zeiden bewoners deze week nog. Een week eerder rook het nog intens naar Mentos. Iedereen wees naar Compovit.
“De milieudienst ontvangt sinds begin dit jaar haast dagelijks klachten”, klinkt het bij de stad Diksmuide. “Niet enkel van bedrijf binnen de Heernisse, maar ook van mensen die in de buurt wonen. Op 19 januari deed een ambtenaar van de stad samen met wee inspecteurs van de lokale politie een vaststelling van aanzienlijke geurhinder in de Kleine Dries, Polderstraat en Woumenweg. Het bleek dat twee poorten achteraan het bedrijf, de reine en de onreine zones, helemaal openstonden.”
“Op het moment dat de omgevingsambtenaar aankwam, verliet een gevulde oplegger de site van gedaagde. Tijdens het plaatsbezoek kwam nog een vrachtwagen aan. Het is duidelijk dat de poorten niet automatisch werden gesloten. Achteraf heeft gedaagde gesteld dat één van beide poorten defect was, maar deze calamiteit werd, zoals de milieureglementering het vereist, niet gemeld.”
Dagvaarding
De stad Diksmuide besloot nu om Compovit Pro te dagvaarden. Tegen TWZ kwamen geen klachten en die blijven buiten schot. “Na juridisch advies heeft het schepencollege van de stad Diksmuide beslist om een dagvaarding in te leiden op grond van de Milieustakingswet”, zegt burgemeester Lies Laridon. “Het college acht dit het meest geschikte middel, gezien de snelheid van de procedure en de mogelijkheden die deze biedt. Naast de staking van de activiteiten kan de rechter ook geurbeperkende maatregelen opleggen. Het college van burgemeester en schepenen beoogt hiermee een oplossing op lange termijn te bekomen voor alle personen die ernstige overlast ondervinden door de geurhinder.” Compovit Pro wou niet reageren. (JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier