Proper Oudenburg gaat strijd aan met zwerfvuil

Elke Vancouillie gaat regelmatig met zoon Raf Deglas en Ilse Theunissen op strooptocht om Oudenburg proper te maken. © foto LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op initiatief van Elke Vancouillie en Ilse Theunissen is een Facebookpagina opgestart onder de naam Proper Oudenburg. De intentie van beide dames is om hun stad te bevrijden van alle zwerfvuil.

“We hebben echter meer volk nodig om onze stad helemaal proper te krijgen”, zeggen Elke Vancouillie en Ilse Theunissen, die wekelijks een straat, plein, gracht en zelfs de vaart ontdoen van zwerfvuil.

Alles begon toen Elke enkele foto’s postte op de pagina ‘Je bent van Oudenburg als…’ Ze kreeg al vlug reactie van Ilse die voorstelde om samen te zorgen dat hun stad proper wordt. “Ik ga dagelijks wandelen en neem altijd een emmer mee. Je verschiet ervan hoe veel vuil er langs de straten ligt. Ik koppel het nuttige aan het aangename en kom telkens thuis met een volle emmer blikken, glas en ander vuil”, vertelt Ilse. “Voor ons is dit een vorm van sport: je beweegt en dient de goede zaak.”

Kat in een zak

“Zelf ben ik al een tijdje bezig met opruimen. Ik ken de oprichter van Propere Strandlopers en heb me daar ook al geëngageerd. Ik wil dat ook mijn stad proper wordt en ga geregeld op pad om achtergelaten vuil te verwijderen. Je kan het je niet inbeelden wat je zoal vindt: deze week nog haalden we uit een gracht een kerststal, kerstballen en andere versieringen. Ik haal ook veel uit de vaart van Plassendale naar Nieuwpoort, omdat ik daar dichtbij woon. Van een kat in een afgesloten zak tot een schoen van een travestiet”, vertelt Elke.

Trouwfoto’s

“Het is wel frustrerend als je zaken in de vaart ziet drijven waar je net niet aankan. Dan ga ik steevast de volgende dag kijken of het niet dichter gedreven is”, lacht Elke. “Speciaal was ook dat we op Valentijn trouwfoto’s in het water gevonden hebben. Hoe ze daar terecht kwamen of van wie ze zijn, is voor ons een raadsel.”

De dames gaan geregeld, met hulp van Elkes zoon Raf, op woensdagnamiddag of in het weekend op pad. “Na de oprichting van onze Facebookgroep Proper Oudenburg kregen we al veel reacties van inwoners die willen meehelpen. Dat is tof. Je kan trouwens beroep doen op grijpers en zakken van de stad. Hierbij dan ook een oproep naar wie kan of wil meegaan. We hebben echt meer volk nodig om Oudenburg proper te maken.” (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier