Papes Putten krijgt Groene Voetafdruk van milieuraad Lichtervelde

De milieuraad reikte de Groene Voetafdruk uit aan Papes Putten. © Kurt Desplenter Kurt Desplenter
Jenka Watteny
Jenka Watteny Medewerker

De milieuraad van Lichtervelde reikte dit jaar de Groene Voetafdruk uit aan Papes Putten in de Weststraat, een natuurgebied met zachte recreaties.

De Groene Voetafdruk wordt gegeven aan personen of verenigingen die iets bijdragen aan het milieu van Lichtervelde. “De vele vijvers maken het aangenaam voor iedere liefhebbende hengelaar”, zegt Heidi Deleu, voorzitter van de milieuraad. “Maar ook aan fauna en flora is er geen gebrek. Papes Putten staan vooral bekend omwille van de vele ruwe berken. Op weinig plaatsen in West-Vlaanderen staan zoveel grote berken bij elkaar. Wie hier op verkenning gaat, zal ongetwijfeld merken dat dit een gebied is voor tal van watervogels. Papes Putten draagt bij aan een groener Lichtervelde.”

Organisch gegroeid terrein

“Papes Putten is eigenlijk een beetje een organisch gegroeid terrein”, zegt Bram Vandekerckhove. “Een historische site van mijn grootvader. De visclub zit hier intussen al van voor mijn geboorte. In de jaren 50, helemaal in het begin, stond hier een boerderij. Halfweg de jaren 60 is André Pape zavelzand beginnen verkopen. Onder de zandputten zat klei, een korte periode is hier een steenbakkerij geweest, op de plaats waar nu de kantine staat. In de jaren 70 is het rechtgetrokken geweest door de beek hierachter.”

Door een storm in 2015 waren heel wat grote bomen op het terrein onherstelbaar beschadigd. “Er werden nieuwe bomen aangeplant langs de dreef en er zijn bomen bijgekomen in de weide, met het systeem van agroforestry.”

Vijverkaffee

Het prachtige Papes Putten is voor velen een felbegeerde plek in de zomermaanden. “We krijgen heel dikwijls de vraag van jeugdbewegingen of mensen die willen komen zwemmen. Dat is allemaal tof en leuk, maar als we tegen één iemand ja zeggen, moeten we iedereen toelaten. Ik heb hier met mijn neven enorm veel gezwommen in mijn kinderjaren. Ergens is het jammer dat we dit niet meer aan de huidige generatie kunnen geven. Daarom is het Vijverkaffee een goed compromis, om een tiental dagen per jaar iets meer toe te laten dan de rest van het jaar.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier