Panelen op recyclageparken IVVO moeten nieuwe sorteerregels duidelijk maken

We zien v.l.n.r. Daphné Gouwy (communicatieverantwoordelijke IVVO), Lies Dezeure (ondervoorzitter IVVO) en Valentijn Despeghel (voorzitter IVVO). (Foto TOGH)
We zien v.l.n.r. Daphné Gouwy (communicatieverantwoordelijke IVVO), Lies Dezeure (ondervoorzitter IVVO) en Valentijn Despeghel (voorzitter IVVO). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Dit jaar veranderen enkele sorteerregels op de recyclageparken binnen het IVVO-werkingsgebied. Zo kan je sinds 1 januari selectief afgedankte matrassen, cd’s en cd-doosjes gratis aanbieden op het recyclagepark. Ook de nieuwe blauwe zak komt eraan op 1 april. Om de bezoekers wegwijs te maken in de nieuwe sorteerregel komen er nieuwe informatieve panelen op de recyclageparken.

Door de selectieve inzameling van matrassen kan je deze voortaan kwijt op de gratis zone van het recyclagepark en betaal inwoners van de IVVO-gemeenten (Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Veurne, Diksmuide, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Ieper, Poperinge, Heuvelland en Mesen) niet langer aan het tarief van grofvuil. Bovendien zullen alle oude matrassen binnenkort ook gerecycleerd worden. Wel moet er voor deze selectieve inzameling van matrassen een bijkomende gesloten container komen op de parken.

Proefproject cd’s

Enkele maanden geleden startte IVVO ook met de selectieve inzameling van cd’s en cd-doosjes in minicontainers op de gratis zone van de parken in Veurne en Ieper. “We willen de burgers aanmoedigen om hun cd’s en bijhorende cd-doosjes selectief in te zamelen door dit gratis aan te bieden”, aldus IVVO-voorzitter Valentijn Despeghel. “Het grote voordeel hiervan is dat de verwerker dit materiaal recycleert tot herbruikbare materialen, bijvoorbeeld voor de auto-industrie, bloempotjes, melkpotjes… Als dit proefproject succesvol is, wordt dit uitgebreid naar alle recyclageparken van IVVO.”

Nieuw PMD-sorteerregels

De regels voor het sorteren van PMD worden vanaf 1 april ook aangepast. Vanaf dan worden alle plastic verpakkingen toegelaten in de blauwe zak, dus ook champignonbakjes, botervlootjes, plastic. Hierdoor zal elke inwoner jaarlijks ongeveer 8 kg minder restafval hebben. “Gezien het stijgende aanbod aan verschillende afvalfracties en de toenemende complexiteit voor de burger, vonden we het met IVVO nodig om duidelijkere infoborden te plaatsen bij de verschillende afvalfracties”, vervolgt Valentijn Despeghel. “Op die manier kunnen we de bezoeker beter helpen met het sorteren. Hiervoor voorziet IVVO meer dan 200 nieuwe sorteerpanelen op de recyclageparken van Ieper, Heuvelland, Vleteren en Veurne, alsook op het groenpark van Ieper.”

Selectieve afvalstromen

Enerzijds helpen deze sorteerpanelen de burgers om de juiste container te vinden. Anderzijds zijn de sorteerinstructies per type afval goed gevisualiseerd met pictogrammen en zie je snel of je afval al dan niet thuishoort in een bepaalde container. “Een goede communicatie van de sorteerboodschap is noodzakelijk om de kwaliteit van de selectieve afvalstromen te garanderen waardoor de recyclage niet in het gedrang komt. We hopen alvast dat we de parkbezoekers hiermee een extra duwtje in de rug kunnen geven om hun afval nog beter te sorteren en hen sneller weg te wijzen naar de juiste container. Uiteraard kan je steeds de hulp inroepen van een parkwachter bij vragen of twijfels”, besluit voorzitter Valentijn Despeghel. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.