De jaarlijkse lenteschoonmaak in Izegem lokte meer deelnemers dan ooit: 250 in totaal. Hun inspanningen werden echter tenietgedaan door een sluikstorter die amper 24 uur later toesloeg.
“Om moedeloos van te worden”, maakt Dries Dehaudt voorzitter van de gemeenteraad en van milieu-intercommunale IVIO zich boos. Het waren hijzelf en zijn echtgenote die in het voorbijrijden het sluikstort opmerkten aan de glasbollen in de Roeselaarsestraat. “Het is soms echt dweilen met de kraan open. Symbolischer kan de strijd tegen zwerfvuil niet worden. Daags nadat 250 vrijwilligers zich belangeloos engageerden voor een proper Izegem, moeten we constateren dat sommige mensen daar totaal geen achting en respect voor hebben. Toch drijven we met IVIO en de stad de strijd tegen zwerfvuil almaar verder op. We investeren in extra camera’s en voorzien ook extra personeelsinzet voor sensibiliseringsacties. Er moet echter ook werk gemaakt worden van een mentaliteitswijziging. Respectvol omgaan met de leefomgeving die we samen delen, is toch niet te veel gevraagd? “
“Zwerfvuil is een terechte ergernis bij veel mensen. Veel mensen, ik ook trouwens, ondernemen actie als Mooimaker of rapporteren sluikstort-hotspots. Dergelijk asociaal gedrag brengt dat geëngageerd burgerschap in het gedrang. De uitdaging voor de politiek is helder: zoeken naar vernieuwende manieren om het probleem bij de wortels aan te pakken zonder dat de kosten bij de brede maatschappij terecht komen. Zwerfvuil is een terechte ergernis bij veel mensen.”
Nieuwe sluikstorter
De onverlaat die tekeer ging in de Roeselaarsestraat dumpte er papier, schoenen en reclamefolders. “Op de site, die erg gevoelig is voor sluikstorten, staan verborgen camera’s. Die konden de dader vastleggen. Er staat tegenwoordig zelfs meer dan één camera, de ene moet de andere in de gaten houden, want de sluikstorters vernielden ook al zo’n camera”, zucht Dries Dehaudt. “Nu is elk hoekje van die site gecoverd. De opnames worden intern behandeld en doorgespeeld naar de politie als de dader in beeld komt.”
Dries Dehaudt vermoedt dat het vaak om buurtbewoners gaat die daar zaken dumpen. “Mensen die totaal lak hebben aan respect voor de medemens. Ik noem het zelfs luiheid. Want dat papier bijvoorbeeld wordt gratis aan huis opgehaald…”
Het zette een domper op de vreugde een dag voordien toen 250 mensen grote schoonmaak hielden. “Doordat er zoveel deelnemers waren, kon meteen ook een grotere strook grondgebied onder handen genomen worden”, zegt schepen van Groen Caroline Maertens. “De hele zone tussen de Rijksweg en de Roeselaarsestraat werd opgeruimd en dit van aan de grens met Rumbeke tot Ingelmunster.” De buit was aanzienlijk, maar doordat ook Mooimakers heel regelmatig zwerfvuil ruimen valt moeilijk te zeggen of de hoeveelheid afval nu toe- of afgenomen was. Na afloop van de actie konden de deelnemers nog van een broodje en een drankje genieten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier