Nog steeds drijft er vet op Oude Leiearm, omwonenden en vissers zijn het beu: “Moeten we echt wachten tot de vissen hier sterven?”

Redactie KW

Buurtbewoners en vissers klagen al meer dan een jaar over het vet dat geregeld op de Oude Leiearm in Menen drijft. De bron – een bedrijf op de industriesite Grensland – is gekend, maar een definitieve oplossing blijft uit. Dat stoot de buurt tegen de borst. Volgens schepen Patrick Roose werkt de stad hard mee aan een definitieve oplossing, maar kan het momenteel enkel voorlopige maatregelen treffen want zelf heeft de stad noch de oorzaak noch de oplossing in handen.

“Een lichtbruin goedje dat op het wateroppervlak drijft en bij warmer weer een vieze geur verspreidt. Ook maandagmorgen was het weer het geval op de Oude Leiearm in Menen. Niet de eerste keer. De bron is gekend, die wijst in de richting van één bedrijf.”

We schrijven 24 juli 2023. Een laag vet dreef duidelijk op het water van de Leie. Een aanhoudend probleem dat vorige zomer nog maar eens de kop opstak. Er waren al processen-verbaal opgemaakt door de milieupolitie en ook de stad trof al maatregelen. We zijn nu echter 8 maanden verder. Niks lijkt veranderd.

“Zo’n mooi stuk natuur en dan wordt het zo behandeld” – Fabian Werbrouck

Enkele omwonenden zijn het grondig beu en schreeuwen om een oplossing. “We zijn allesbehalve tegen iets of iemand, maar dit moet gewoon opgelost worden”, zegt Fabian Werbrouck. Hij woont niet veraf en gaat er dikwijls vissen. “Zo’n mooi stuk natuur en dan wordt het zo behandeld. Moeten we echt wachten tot de vissen hier gaan sterven?”

Hij heeft weet van het probleem sinds 2021 (!). Ook Beny Sonneville is het meer dan zat. Hij gaat er wekelijks meerdere keer vissen en woont op nog geen 100 meter. Bij warm weer is de geur er niet te harden. “Maar dat niet alleen. Voor de dieren is het zeker niet goed, ik zie nauwelijks vogels en ik haal amper nog vissen boven. Dat is niet normaal.”

Extra dam

Volgens de milieudiensten gaat het om dierlijk vet en is dat niet schadelijk.Niet schadelijk, maar toch allerminst wenselijk, ook volgens de stad. “Wij proberen iedereen te mobiliseren om tot een definitieve oplossing te komen. Sedert deze zomer hebben we de riolering vanaf de bron intern helemaal schoongemaakt. De riolering was zwaar aangekoekt door de lozingen van betrokken firma. We investeerden tevens in een extra dam die de brandweer nog beter zal aanbrengen om het ruimen te faciliteren. Zo hebben we al een grotere impact voorkomen, maar jammer genoeg blijken onze handelingen onvoldoende om nieuwe overlast structureel tegen te gaan”, aldus schepen van Milieu Patrick Roose (Vooruit).

“De milieu-inspectie en Aquafin werden in dit dossier ook ingeschakeld en zijn samen met de veroorzaker op de hoogte dat zolang de overlast er is, het dossier voor ons als stad niet opgelost is. Hoe complex het dossier ook is, het is niet omdat sommige handelingen mogelijks wettelijk kunnen, dat ze wenselijk zijn. Dit oplossen vergt inspanningen van alle betrokkenen. Het feit dat we als eersten met dergelijk type overlast geconfronteerd zijn, zorgt voor de bijkomende uitdaging dat dit ook vanuit de kant van het bedrijf nieuw onderzoek vraagt. Een moeilijke boodschap voor de omwonenden is dat hierdoor het definitief wegwerken van de oorzaak tijd vergt waarbij mogelijks verder overlast zich voordoet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier