https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Week van de Bij’ gaat van start in 14 West-Vlaamse gemeentes

Tijdens De Week van de Bij wordt er in 14 West-Vlaamse gemeentes aandacht gevraagd voor bijvriendelijke maatregelen.© Unsplash
Tijdens De Week van de Bij wordt er in 14 West-Vlaamse gemeentes aandacht gevraagd voor bijvriendelijke maatregelen.© Unsplash
Phebe Somers

Van 30 mei tot 6 juni wordt in Vlaanderen De Week van de Bij in de spotlight gezet. Dat is sinds gisteren zichtbaar door ‘bij-bordjes’ die onder andere in 14 West-Vlaamse gemeentes geplaatst werden. Deze ludieke borden geven aan dat op die bepaalde plek een specifieke maatregel werd genomen om de bijenpopulatie te ondersteunen.

‘Sorry voor het kruid, maar anders sterven de bijen uit’, staat er bijvoorbeeld te lezen. Met deze spreuken worden inwoners geïnformeerd over het belang van bepaalde inspanningen. In West-Vlaanderen hebben de volgende lokale besturen besloten om deel te nemen aan dit initiatief: Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Knokke-Heist, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede. Zo worden er onder andere bloemenmengels ingezaaid in parken, bijennestheuvels geïnstalleerd en aangepaste maaibeheren ingevoerd door de gemeentebesturen.

Met tips van Dominique Persoone

Bestuivers zijn van groot belang voor onze voedselproductie en de biodiversiteit, maar hun aantal en diversiteit nemen de laatste decennia flink af. Met de borden hopen de partners hier de aandacht op te vestigen, maar tegelijkertijd een inspiratiebron te zijn voor het ruime publiek om mee actie te ondernemen. Want ook privétuinen kunnen het verschil maken. Denk maar aan bijvriendelijke planten uitkiezen, een bijenhotel installeren of een kruidenbak aanschaffen. Peter van het initiatief en Brugse chocolatier Dominique Persoone geeft graag zeven tips mee om zelf aan de slag te gaan! Hieronder vind je alvast de eerste video, klik hier voor de volledige playlist. (lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Week van de Bij is eigenlijk een gezamenlijk engagement van lokale besturen en hun inwoners. Elk jaar kunnen gemeenten zich inschrijven om een vanuit een bijenwerkgroep een meerjarenactieplan op te stellen. Daarvoor krijgen ze in West-Vlaanderen ondersteuning van het Plattelands-project (PDPO) Kruisbestuivers, is een initiatief van Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en de gemeente Knokke-Heist in samenwerking met 13 partnergemeenten.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.