Tielt voert als eerste stad in Vlaanderen boombelasting in: wie boom wil omhakken betaalt belasting of plant nieuwe boom aan

Redactie KW

Vanaf 2022 zal je in Tielt niet meer zonder slag of stoot een boom kunnen omhakken. Het stadsbestuur zal namelijk een nieuwe belasting invoeren waarbij iedereen die een boom wil vellen, rooien of fors wil snoeien, een of meerdere nieuwe bomen moet aanplanten of een belasting moet betalen. Tielt zorgt met deze maatregel voor een primeur in Vlaanderen.

“Het is iets waar we al twee jaar mee bezig zijn”, vertelt schepen van Natuur Roos Tack (CD&V). De uitwerking van de nieuwe regelgeving was dan ook niet evident. Tielt is immers de eerste stad in Vlaanderen die een dergelijke boombelasting invoert. “Maar alle instanties waren positief over het idee”, zegt de schepen. Bij het opstellen van het reglement kreeg de stad onder meer advies van de Vereniging van Openbaar Groen en het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Bedrag afhankelijk van boom

“In het schepencollege worden wij vaak geconfronteerd met aanvragen voor het rooien van bomen. Meestal vragen wij dan om een heraanplant te doen, maar dat blijkt door omstandigheden niet altijd mogelijk. Alle begrip, maar dat zorgt er wel voor dat het aantal bomen op ons grondgebied daalt. Met deze belasting willen we dat verlies compenseren”, schetst Tack de aanleiding van de belasting.

Concreet wil het zeggen dat indien inwoners van Tielt een boom willen vellen, rooien en fors snoeien ofwel een nieuwe boom moeten aanplanten op hun grond, ofwel een boombelasting moeten betalen. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van de boom. Wie een boom met een stam met een omtrek van minstens 1,90 meter wil rooien, moet daar 1.000 euro voor betalen of vijf kleine boompjes voor aanplanten. Voor kleinere bomen gaat het om bedragen tussen 250 en 750 euro.

Twee keer nadenken

De inkomsten die uit die belasting gegenereerd worden, zullen dan ook louter gebruikt worden voor de aanplanting van bomen op een andere locatie. “Het is niet de bedoeling om een belasting te gaan opleggen, maar wel om de mensen twee keer te laten nadenken vooraleer ze een boom omhakken”, aldus Tack.

Indien mensen ervoor kiezen om zelf een nieuwe boom aan te planten, moeten ze die aanplant binnen een bepaalde termijn wel met foto’s bewijzen aan het stadsbestuur. Zo niet, moeten ze de belasting alsnog betalen.

Uitzondering

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Zo hoeven boomkwekers, fruittelers en overheidsdiensten de belasting niet te betalen. Ook zieke en dode bomen vallen niet onder de nieuwe regelgeving.

(TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier