Rangers maken bezoekers nieuwsgierig in De Palingbeek

Redactie KW

Voorzien van een aangepaste outfit, een stevig paar schoenen, een potig mes en heel wat kennis trekken vanaf 15 Rangers door het provinciedomein De Palingbeek. Zowel jong als oud kunnen, onder hun deskundige begeleiding, kennis maken met een verborgen kant van het populaire bos.

Kun je alle planten die je ziet opeten? Hoe maak je een slaapzakhut of hoe start je op een veilige manier een vuurtje? Het zijn de vragen die onze nieuwsgierigheid prikkelen maar waar we niet meteen een antwoord op weten te verzinnen. In De Palingbeek weerklonk die vraag ook steeds luider en besloot men de Rangers in het leven te roepen.

“Het gaat om 15 mensen die hier al actief waren als gidsen en die een extra doorgedreven vorming hebben gekregen”, klinkt het bij gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Die doorgedreven vorming mag je best ook wel letterlijk nemen want ze werden ondergedompeld in de wereld van de bushcraft. Technieken die worden aangeleerd om in de wildernis te kunnen overleven dus. Natuurlijk is het niet de bedoeling om hier overlevingstechnieken te gaan aanleren maar hun nieuw verworven kennis, samen met hun passie voor de natuur, stelt al onze Rangers in staat om kinderen en volwassenen nieuwsgierig te maken naar de wonderen van de natuur.”

Op een speelse manier kan men, zowel individueel als in groep, door het domein wandelen onder begeleiding van een Ranger. “Het lijkt allemaal onschuldig maar het is ongelofelijk relevant geworden” pikt Jurgen meteen in. “De coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt dat we de natuur nodig hebben en dat we steeds bewuster worden van onze omgeving. Het is niet de bedoeling om hier heftige parcours uit te stippelen of om mensen een cursus biologie voor te schotelen. Op een avontuurlijke manier bieden onze Rangers een heuse natuurbeleving aan, een ervaring die bij blijft.”

Op pad trekken met de Rangers kan zowel in bubbel, met een persoonlijke begeleider of via een uitgestippelde route. Meer informatie of reserveren kan via de site van de provincie op www.west-vlaanderen.be/rangers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier