Proper Strand Lopers in 2023: meer afval, meer vrijwilligers

Bijeenkomst van 380 mensen tijdens een teambuilding. © gf/Giovanni Knockaert
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Proper Strand Lopers kijkt in zijn jaarverslag terug op 2023. Er werd meer volume afval geregistreerd, met een stijging van zeven procent op strand en duinen en zestien procent in de kustgemeenten. “Wat ons het meest verheugt, is dat we meer mensen konden bereiken en zo nog meer kunnen sensibiliseren”, zegt coördinator Tim Corbisier.

Proper Strand Lopers is ontstaan uit een Facebookgroep die mensen bewust wil maken van de afvalproblematiek.Ze proberen een mentaliteitswijziging teweeg te brengen door mensen de problematiek zelf te laten ervaren.

“Vorig jaar konden we meer afval ruimen. De trans-Atlantische stormen in het najaar hebben het volume gespekt en de minder drukke zomer gecompenseerd.Daarnaast hebben we heel wat interessante vondsten gedaan op onze stranden”, aldus Corbisier.

De organisatie heeft in 2023 ook meer mensen op de been gebracht. “Er werden in totaal 6.250 engagementen opgetekend, tijdens 2.170 acties, wat neerkomt op een gemiddelde van 17 mensen per dag die aan de Belgische kust hebben geruimd. Onder meer door de stijging van aanvragen voor het organiseren van strandopruimacties en klasbegeleidingen hebben we twintig procent meer vrijwilligers kunnen activeren.”

Teambuildings

“De teambuildings laten ook toe om locaties op te ruimen waarminder Proper Strand Lopers actief zijn geweest.De grootste teambuilding ooit werd in september in Oostende georganiseerd, waarbij we met maar liefst 380 mensen die bij de Europese Commissie werken een Trash Hunt hebben gedaan. Op die manier konden we hen ook tonen hoe de Europese maatregelen zichtbaar zijn op het terrein.”

De organisatie beleefde ook dieptepunten: “In De Panne hebben we moeten afscheid nemen van Andrea, de absolute topruimer van de laatste drie jaar. En onze jongste strandheld werd getroffen door een levensbedreigende ziekte. Dankzij onze community konden we 7.000 euro inzamelen.”

“We moeten er dit jaar voor zorgen dat de organisatie financieel boven water blijft. Elke cent levert een veelvoud aan resultaat op en onze omzet is ruim verdubbeld, maar we bevinden ons nog altijd in de financiële gevarenzone.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier