Proper Strand Lopers houden inzamelactie voor hun jongste lid Florian (6), die leukemie heeft: “Willen helpen kosten dragen”

Camille Jonckheere

De vzw Proper Strand Lopers zet een inzamelactie op poten voor hun jongste lid Florian,waarbij eind augustus acute leukemie werd vastgesteld. “Florian gaat al sinds hij twee jaar oud was mee met mij op pad op het strand om zwerfvuil op te rapen. Hij was altijd heel enthousiast en speels met zijn grijpertje. Maar nu lijdt hij erg onder de behandelingen. Het belangrijkste voor ons is dat Florian hier door komt, maar de steun van de Proper Strand Lopers is hartverwarmend”, vertelt zijn oma Denise Debaerdemaeker.

Al vier jaar lang gaat Denise Debaerdemaeker uit Mariakerke op pad met haar kleinzoon Florian (6) uit Oordegem om zwerfvuil te rapen. “Van zodra hij kon lopen, trokken we het strand op. Mijn hele leven al ben ik bezig met het opruimen van zwerfvuil. Tijdens de lockdown leerden we de Proper Strand Lopers kennen en sindsdien gingen we regelmatig met hen mee. Ik was zelf een van de eerste die van Bredene tot Middelkerke ging stappen om afval te verzamelen.”

“Florian en ik trokken regelmatig op pad om zwerfvuil te ruimen, hij met zijn kleine rode grijpertje en ik met mijn grote”

“Een van de eerste dingen, die Florian vroeg aan mij wanneer hij bij mij langs kwam was wanneer we op het strand konden ‘om de stoute mensen hun vuil op te rapen’. We deden dat bijna iedere dag als hij hier was. Hij liep dan rond met zijn kleine rode grijpertje en ik met mijn grote. Florian was ook zo fier als hij telkens iets gevonden had. Maar dan gebeurde plots het ondenkbare.”

Harde ziekte

Eind augustus zou Florian normaal nog op vakantie gaan bij oma Denise. “Toen is hij ziek gevallen. Voor zijn verjaardag zijn we met de klasgenootjes naar een geitenboerderij gegaan en daarna kreeg hij uitslag. Eerst dachten we nog dat het vlooien of dergelijke was. Maar de dag erop kreeg hij ook koorts. Na enkele bloedonderzoeken in het ziekenhuis werden we doorverwezen naar het UZ Gent. We voelden al dat er iets niet juist zat. En plots kwam dan het slechte nieuws: Florian heeft een zware vorm van acute leukemie. Zoiets hoor je in de media van anderen, maar als je het zelf mee maakt, stopt jouw wereld met draaien.”

“De dag na zijn verjaardag kregen we het slechte nieuws te horen: Florian heeft acute leukemie”

“In plaats van naar het eerste leerjaar te gaan, krijgt hij nu verschillende behandelingen, van cortisone en chemo tot ruggenprikken en beenmergpuncties”, gaat Denise verder. “De dokters zullen een DNA-onderzoek doen. Ik heb Karolien mijn dochter, de mama van Florian, 37 jaar geleden geadopteerd, dus als het nodig is, kan ik hoogst waarschijnlijk ook geen ruggenmerg geven. Voorlopig weten we nog niet hoe de behandeling zal uitdraaien of de behandelingen zullen aanslaan of wat er verder moeten gebeuren. Halfweg november zal er daar meer nieuws over zijn. Ze zeggen dat de eerste acht maanden de belangrijkste zijn. Florian moet er echt doorkomen.”

Voor Florian is het heel zwaar. “Hij speelt amper nog, is sterk vermagerd en huilt bijna constant. Soms kan Florian ook maar amper lopen. De jongen is ook nog maar zes jaar, hij snapt dat er iets mis is, maar kan het niet volledig vatten. Het ene moment was hij nog zo fier op zijn haartjes en het andere moment vallen ze allemaal uit. Hij wordt begeleid door een psycholoog en iedere vrijdag komen de cliniclowns bij hem langs in het ziekenhuis om hem wat op te vrolijken.”

“Hij is mijn pareltje en ik wil hem alleen maar knuffelen en troosten, maar ik mag hem nu niet eens aanraken”

Maar ook voor oma Denise valt het nieuws heel zwaar. “Naast de leukemie bij Florian is mijn dochter ook hervallen van de longziekte Sarcoïdose in de derde graad. Alles komt nu zo dicht bij elkaar. Ik probeer ieder vrij moment bij hem langs te gaan en heb nu ook amper contact met anderen om hem niet bloot te stellen aan ziektekiemen. Ik heb Florian mee helpen opvoeden, dus we hebben altijd een heel nauwe band gehad en nu mag ik hem niet eens aanraken. Hij is mijn pareltje en ik wil hem alleen maar knuffelen en troosten. Het is emotioneel zeer uitputtend, maar we houden ons sterk voor hem.”

Inzamelactie

“Florian is gekend in onze groep als het jongste en meest gedreven lid”, vertelt Tim Corbisier. “Al sinds 2021 toen hij vier was, gaat hij enthousiast mee met ons op pad en heeft hij ettelijke zakken aan strandafval verzameld. En nu heeft hij onze hulp nodig. De behandelingen zijn sowieso heel zwaar en het laatste waar de familie zich zou moeten mee bezig houden, is de financiering. Een deel van de facturen wordt gelukkig terugbetaald, maar lang niet alles. Daarom doen we een inzamelactie om Florian en zijn gezin financieel te steunen.”

(Lees verder onder de foto)

Florian hielp al als kleuter mee met de Proper Strand Lopers om afval te rapen.
Florian hielp al als kleuter mee met de Proper Strand Lopers om afval te rapen.

“Het is echt een prachtig initiatief”, reageert Denise emotioneel. “Het is niet alleen de behandelingen, maar er komt van alles bij kijken. Florian mag geen kraantjeswater meer en moet ook telkens eten krijgen, dat vers uit de verpakking komt. Hij heeft nieuwe kleren nodig, die kleiner zijn en krijgt wekelijks kinesitherapie. Maar dat zijn allemaal extra kosten.

De school van Florian zal ook de opbrengst van hun jaarlijkse koekenverkoop, die tot met 20 oktober loopt aan hem doneren. “Hij probeert ook zijn lessen zo goed als mogelijk te volgen via Bednet en krijgt vier uur privéles van zijn leraar om de achterstand zoveel mogelijk in te perken. Het is hartverwarmend van hen, maar we kunnen dat volledige bedrag niet accepteren. Daarom zullen we de helft geven aan onderzoeken naar leukemie in het UZ Gent. Op 28 november gaan Florian en zijn mama samen naar de school om de cheque te overhandigen aan het Kinderkankerfonds. Ze zijn erg blij dat ze zo goed en warm omringd worden.”

“Als al onze leden of wie er al eens met ons op pad is geweest een euro doneert, dan zitten we al een mooie som. Hopelijk kunnen we deze oproep zoveel mogelijk delen en iets moois bereiken met de kleine bijdrage van iedereen, net zoals onze opruimacties”, besluit Tim hoopvol. “We zijn Tim en de andere vrijwilligers van de Proper Strand Lopers heel erg dankbaar voor hun steunactie. Ook iedereen die zijn steentje bijdraagt, willen we bedanken. Hopelijk kunnen we over twee jaar na de ziekte van Florian met hem naar Parijs om de Eiffeltoren eindelijk eens in het echt te zien”, besluit Karolien, de mama van Florian.

Wil je zelf ook doneren? Dan kan dat via deze link.