Primeur: Bewoners adopteren openbaar domein en staan in voor onderhoud van groene buurtplek

De bewoners klinken op de nieuwe groene buurtplek. Naast Bert Herrewyn en Ruth Vandenberghe zien we Tom Delmotte © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Onder het proefproject ‘groenadoptie’ vormde de stad in samenspraak met de buurtbewoners van de Herdersstraat een ongebruikt stukje groen om tot een aangename plek voor de buurt met aandacht voor biodiversiteit, ontharding en waterinfiltratie. Nieuw is dat de buurtbewoners dit stukje openbaar groen ‘adopteren’ en vrijwillig instaan voor het onderhoud.

De klassieke aanleg, zoals die er tot voor kort was bij de huisnummers 87 tot 105 in de Herdersstraat, maakte het een tijdsintensief en moeilijk werk om netjes te houden. Na overleg met de buurt kwam al snel de vraag of ze het onderhoud mochten overnemen, mits wat aanpassingen aan de inrichting. Samen met de buurt werd een ontwerp gemaakt voor een toffe buurtplek met sneukelstruiken en -bomen, gevelgroen, bloemenweide en minder strak afgelijnde beplanting. De stad zorgde voor de herinrichting van de zone.

“De vergroening sluit bovendien naadloos aan bij de Groene Verbinding, waarin we momenteel vanuit het Astridpark, via de Herdersstraat en Koninginnelaan tot de Jakob Vandervaetstraat en uiteindelijk de Molenstraat een volwaardige fietsverbinding aanleggen waar de principes van vergroening en ontharding centraal staan”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Het stuk openbaar groen in de Herdersstraat voor en na
Het stuk openbaar groen in de Herdersstraat voor en na © Margot Demeulemeester Tom Delmotte/MD

“Het is fijn om als burger mee richting te mogen geven aan hoe het openbaar domein er vlak voor je deur zal uitzien. Wij zien het als een blijk van vertrouwen dat we onze voortuinen mee in handen kunnen nemen. Iedereen heeft er belang bij dat het er hier goed uitziet en er proper bij ligt. We zullen dan ook met plezier onze verantwoordelijkheid opnemen”, zegt buurtbewoner Tom Delmotte.

Het is de eerste keer dat een stuk openbaar groen collectief beheerd zal worden door de buurtbewoners. De buurtbewoners zullen het gras maaien, struiken snoeien en onkruid wieden. Het onderhoud van de bomen blijft de stad doen omdat dit moet gebeuren door experten. “Groenadoptie is een mooi voorbeeld van directe participatie. Bij positieve evaluatie van dit proefproject kan de stad dit ook toepassen in de andere buurten en deelgemeenten van de stad”, aldus Ruth Vandenberghe, schepen van Participatie.

Daarnaast werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het voetpad tussen de woningen en groenzone te vervangen en zijn de huisaansluitingen onder de groenzone vernieuwd. Op die manier blijft de groenzone gevrijwaard als er in de toekomst een heraanleg komt van de straat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier