Nieuwe groenaanleg en meer banken in Ieper

Diensthoofd groendienst Ria Cardoen en schepen Ives Goudeseune bij de onderstellen van de Picanolbanken. (Foto TOGH)
Diensthoofd groendienst Ria Cardoen en schepen Ives Goudeseune bij de onderstellen van de Picanolbanken. (Foto TOGH)
Redactie KW

Op vraag van Nancy Six (IEPER2030) gaf schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit) op de jongste gemeenteraad een stand van zaken over enkele projecten van de technische en groendienst met zitmeubilair. Aan de ingang van het Hamiltonplein komen naast enkele zitbanken, picknicktafels en nieuwe groenaanleg.

“Wij stellen vast dat veel van de speelpleintjes de voorbije weken en maanden druk bezocht werden”, aldus Nancy Six (IEPER2030).

“Wij werden al meerdere keren en uit verschillenden wijken gecontacteerd met de vraag of er iets kan gedaan worden aan de beperkte aanwezigheid van zitbanken. En inderdaad… Er zijn speelpleintjes waar maar één zitbank staat en een extra zitbank zou daar welgekomen zijn. Vooral dichtbij de zandbak zou een bank gemakkelijk zijn om de kleine pagadders al zittend in ’t oog te houden.”

In zijn antwoord gaf schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit) meteen een overzicht van de projecten met zitmeubilair in 2021 op het grondgebied van Ieper. “Bij kleine speelpleinen wordt één bank geplaatst bij de grotere kan dat al meer zijn”, aldus Goudeseune.

“Zeker bij renovaties wordt de situatie herbekeken, denk maar aan het speelplein Relemeers in Zuidschote, de Kanonweg – Wateringsstraat, de Anjelierenlaan of bij nieuwere inrichtingen zoals de Sterre. Bij de Hoge Weide worden er nog een paar geplaatst. Ondertussen zijn een negental banken die we recupereerden van op de buitenvestingen, waar de 25 banken werden vervangen, klaar voor plaatsing in de maand mei.”

Picknick

Er komen ook zitbanken aan de ingang van evenemententerrein Hamiltonpark. “Op dit moment zijn we de inkom naar het evenemententerrein aan het heraanleggen en toegankelijker aan het maken. De Freinetschool had daar een tuintje. Dat is verhuisd naar de andere kant, tegen het schoolgebouw. We zijn nu heel die hoek aan het opkuisen. De bedoeling is om wat groen bij te planten en banken te zetten. Aan de rand van de weide worden in de maand juni een zestal picknicksets geplaatst.”

Eerder besliste de gemeenteraad om in het Hamiltonpark basisvoorzieningen voor water en elektriciteit te voorzien. “Dat komt in het vroegere kotje van de toezichter dat daar nog staat. Dat wordt daar geoptimaliseerd zodat er elektriciteit afgenomen kan worden.”

In Voormezele wordt eerstdaags het gazon van het Mosselplein heraangelegd. “Vlakbij worden twee picknicksets geplaatst, we verwachten de levering ten laatste begin juni”, vervolgde de schepen. “Na de vierde fase van de renovatiewerken op de begraafplaats Ieper, half oktober, worden er zitbanken geplaatst. De gietijzeren onderstellen van de ‘Picanolbanken’ afkomstig van het Astridpark en de buitenwandeling van de Vestingen worden opnieuw geschilderd en van nieuwe planken voorzien. Op deze manier wordt dit sierlijk erfgoed opgewaardeerd en krijgt het een nieuwe bestemming. Normaal komen ze terecht op het oudste gedeelte van de Ieperse begraafplaats.”

Erfgoedwaarde

De ‘Picanolbanken’ worden onder handen genomen door de medewerkers van de Ieperse groendienst.

“Ze worden eerst gezandstraald en daarna opnieuw geschilderd”, zegt diensthoofd Ria Cardoen van de groendienst. “Op het eerste gezicht lijkt het te gaan om sterk materiaal. Het zijn immers gietijzeren onderstellen die nog gegoten werden in Picanol en geschonken werden aan stad Ieper. Jarenlang stonden ze verspreid op verschillende plaatsen in Ieper. Vermits we nu aan de buitenwandeling van de Vestingen de banken vervangen hebben, hebben we deze gerecupereerd. Van sommige waren de planken helemaal rot. Deze krijgen nu nieuwe planken. Uiteindelijk is het de bedoeling om de banken gegroepeerd te gebruiken zodat hun erfgoedwaarde beter tot zijn recht komt.”

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.