Nieuwe dienstwagen voor exoten- en rattenbestrijding Zuidijzerpolder: “Vorig jaar 1.153 muskusratten gevangen”
De Zuidijzerpolder in Lo-Reninge heeft een nieuw dienstvoertuig. Die zal ingezet worden voor de exoten- en rattenbestrijding. Geen overbodige luxe, want vorig jaar werden 1.153 muskusratten gevangen.
Het nieuwe voertuig is een Fiat Doblo en kost 26.750 euro, waarvan de provincie West-Vlaanderen 10.000 euro subsidieert. “Momenteel hebben we twee ratten- en exotenbestrijders”, zegt Frank De Poortere, dijkgraaf van de Zuidijzerpolder. “Denny Pauwels gaat eind oktober na twintig jaar trouwe dienst met pensioen. Op 1 juli startte zijn opvolger Jeroen Regheere. Hij heeft tien jaar ervaring als ratten- en exotenbestrijder bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De aanwerving van Jeroen leek ons het geschikte moment om een nieuw voertuig aan te kopen, want de vorige was dringend aan vervanging toe.”
Ruim takenpakket
De taken van de ratten- en exotenbestrijder bestaan trouwens niet alleen uit het opsporen en bestrijden van de muskusrat, bruine en zwarte rat. Ook het verwijderen van invasieve plantsoorten zoals de reuzenberenklauw en de waterteunisbloem langsheen de onbevaarbare waterlopen behoort tot zijn takenpakket. Hij is ook verantwoordelijk voor het nazicht, onderhoud, herstel en reinigen van pompen, sluizen, stuwen en vuilroosters die door de Zuidijzerpolder worden beheerd.
“Muskusratten kunnen veel schade veroorzaken”, zegt Johan Matthys, voorzitter van het Regionaal Muskusrattencomité IJzer. “Naast vraatschade aan gewassen en vegetatie, graven muskusratten ondergronds een complex gangensysteem met meerdere tunnels en ingangen op verschillende niveaus onder en boven water. Dit kan oeververzakkingen en dijkdoorbraken veroorzaken. Daarom is het opsporen en bestrijden van muskusratten een belangrijke kerntaak voor de waterloopbeheerders.”
Schommelende cijfers
In 2023 werd in het werkgebied van het Regionaal Comité IJzer dat zich uitstrekt over Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Diksmuide in totaal 1.153 ratten gevangen. Een serieuze daling in vergelijking met 2002 toen de vangst 5.254 muskusratten bedroeg. “Maar de afgelopen jaren zien we gemiddeld opnieuw een stijging van de muskusrattenpopulatie”, besluit Johan Matthys. “Zo vingen we in 2012 amper 162 exemplaren.”
Naast de Zuidijzerpolder, hebben ook andere polderbesturen, de VMM en de steden en gemeenten rattenvangers in dienst. Al die instanties en de provincie West-Vlaanderen werken nauw samen in de strijd tegen de muskusrat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier