Natuurgids Martine laat wandelaars De Balokken ontdekken: “Ideaal om hersenen te laten rusten”

Natuurgids Martine Desmarets tref je vaak aan op het recreatie-eiland De Balokken. (foto LVW)
Redactie KW

Natuurgids Martine Desmarets (64) uit het Elf Juliplein in Wervik bundelde haar kennis en ervaring in een nieuwe wandelbrochure van 48 pagina’s over het recreatie-eiland De Balokken. Met een wandellus van 4,5 kilometer ontdekken de bezoekers er de gevarieerde fauna en flora die er zich in nauwelijks 30 jaar wist te ontwikkelen.

Begin de jaren ‘90 onderging de omgeving een ware metamorfose door de rechttrekking van de Leie en ontstond een recreatie-eiland dat tot dé groene long van Wervik is uitgegroeid. Martine Desmarets groeide op in de Magdalenastraat. Lang geleden maakte ze de gloriejaren mee van de ondertussen verdwenen volleybalclub Hermanas Wervik. In het toenmalig Mater Amabilis in de Koestraat gaf Martine destijds lichamelijke opvoeding en aan het VTI Sint-Lucas in Menen biologie.

“Ik volgde een cursus van een jaar voor natuurgids”, vertelt Martine. “Een leerkracht toen ik studeerde voor regentes was eigenlijk de aanzet. Het is ondertussen een passie en obsessie geworden. Ik ben me beginnen verdiepen in planten en bomen. In mei 2014 was ik toe aan mijn allereerste gidsbeurt. Op De Balokken is er van alles te vinden. Daarbij komt ook de rust. Het is een tegengewicht voor de sterke digitalisering en een ideale plek om de hersenen te laten rusten. Door de klimaatverandering zijn er bepaalde vogels nieuw, terwijl er andere vertrekken. Idem met de inheemse planten, het is een komen en gaan. Veel Wervikanen kennen het recreatie-eiland onvoldoende.”

Volksverhalen

De wandelbrochure noemt Martine het kleine Balokkenbijbeltje. “Het is niet feilloos en vlekkeloos”, geeft ze aan. Eén keer per seizoen verzorgt Martine op vraag van de Dienst Toerisme een gidsbeurt op De Balokken. “Door corona en ook omwille van een storm zijn er al drie niet kunnen doorgaan”, zegt Martine.

“Ik ben de enige natuurgids verbonden aan de Dienst Toerisme. Tijdens die gidsbeurten komen vaak veel dezelfde mensen, maar dat varieert. Er zijn er ook van buiten Wervik.” Kennis doet ze onder meer op bij collega’s. “Zoals tijdens het meevolgen van een wandeling”, klinkt het. “Ik kom bijvoorbeeld ook graag in de Gasthuisbossen in Zandvoorde. Het is daar anders omdat het bos is. Er is andere fauna en flora aanwezig.” Martine doet de gidsbeurten op haar manier. “Zo vertel ik bijvoorbeeld oude volksverhalen of leuke weetjes”, zegt ze. “Zoals over het kruid om Wervikse krudpalullen (pannenkoeken, red.) te bakken, bijvoorbeeld.”

Lectuur

“Het gaat om een interessant stukje lectuur voor natuurliefhebbers die op ontdekking willen gaan op De Balokken”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit) over de wandelbrochure. “Het was de bedoeling om de voorstelling te koppelen aan de wandeling, maar een blessure verhindert Martine dat.” Ze sukkelt met een peesscheur door overbelasting. De wandelbrochure kost 5 euro en is te koop aan de balie van de Dienst Toerisme in het Tabaksmuseum. “Een prijs die we bewust democratisch houden om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de inhoud, zodat ze dit stukje natuur kunnen leren kennen”, zegt de bevoegde schepen. (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.