Minister belooft meer overleg en minder ingrijpende hakhoutwerken na kaalkap in Beernem

© (Foto AV)
© (Foto AV)
Redactie KW

Na de berichtgeving over het hakhoutbeheer van De Vlaamse Waterweg NV en de commotie die ontstond bij de omwonenden komt nu ook minister van mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) met een reactie. Het drastische hakhoutbeheer in Beernem lag ter discussie in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken, nadat Vlaams Parlementslid Brecht Warnez de minister ondervroeg.

“Het pijnlijke aan de zaak in Beernem is dat zowel het gemeentebestuur als de buurtbewoners niet op de hoogte gebracht waren. Communicatie en betrokkenheid is nochtans heel erg belangrijk bij dergelijke omvangrijke werken”, stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die in de Commissie Mobiliteit en Openbare werken minister Peeters ondervroeg. “De kapping zoals in Beernem is het resultaat van achterstallig beheer. Zoiets kan niet. Het beheer van de prachtige stukken natuur langs onze Vlaamse rivieren en kanalen moet geleidelijk gebeuren.”

Op het jaagpad langs het kanaal voerde De Vlaamse Waterweg NV naar eigen zeggen ‘hakhoutbeheer om de stabiliteit van de oevers te garanderen’ uit. In de realiteit werden bomen van allerlei soorten en vormen en dikker dan één diameter omtrek omgekapt. Minister Lydia Peeters (Open VLD) erkende dat het hakhoutbeheer in Beernem, zo drastisch gebeurde omdat er achterstallig beheer was. Minister Peeters beloofde in haar antwoord op Brecht Warnez dat er concrete richtlijnen komen voor de Vlaamse WaterwegnNV. Lokale besturen zullen ook sneller en sterker betrokken zullen worden als er werken op hun grondgebied gebeuren. “Ondertussen is er een afspraak vastgelegd om de planning van het toekomstige beheer af te stemmen met de bevoegde diensten”, bevestigt Jos Sypré, burgemeester van Beernem. “Beheerswerken zijn soms nodig maar het is cruciaal dat de Vlaamse Waterweg dat uitlegt aan de mensen. Bovendien is het bij dergelijke ingrijpende kappingen gepast dat burgers inspraak krijgen”, sluit Warnez af.

(AV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.