Meer vogelslachtoffers in het Opvangcentrum Oostende door vrieskou

Na een uiterst druk en complex 2020 met maar liefst 6.175 dieren, keken de medewerkers van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren uit naar een iets rustigere start van 2021. De voorbije week was echter het tegenovergestelde. De dagenlang aanhoudende vorst met een laagje sneeuw zorgde dat in heel Europa massaal vogels warmere oorden wilden opzoeken. Normaal vinden die noordelijke soorten het in onze contreien prima, maar nu komen ze in de problemen.

Vooral voor houtsnippen waren de afgelopen dagen heel zwaar.© GF
Vooral voor houtsnippen waren de afgelopen dagen heel zwaar.© GF

Vooral houtsnippen hebben het heel zwaar. Zij zoeken uitsluitend naar wormen en insecten die ze met hun lange snavel uit de bosbodem peuteren. Nu zitten ze uitgeput in elk bosje en vliegen dikwijls met hun laatste krachten ergens tegen een raam. Tot grote verwondering van de vele mensen die nog nooit zo’n vogel gezien hebben. Meer dan 60 werden er binnen gebracht op één week tijd!

Maar ook soorten als de watersnip, de koperwiek, de ijsvogel, enkele roofvogels, vleermuizen en zelfs een ooievaar zijn uitgeput voor verzorging binnen gebracht.

Speciale voeding

De tientallen houtsnippen hebben, net zoals vele andere soorten, een heel speciale voeding nodig. Elke dag wordt er per soort een specifieke menu opgemaakt met verschillende soorten levende en diepgevroren wormen, diverse types vlees en vis. Begin dus niet zelf te experimenteren wanneer je een noodlijdend dier vindt, maar breng het zo snel mogelijk binnen.

Wil je de vogels in je tuin de winter door helpen, en genieten van het prachtige zicht? In het Opvangcentrum is aangepaste wintervoeding te koop voor mezen, lijsters, vinkachtigen, enzovoort. Je kan er 7 dagen op 7 terecht voor advies en een ruim gamma, ook met de Oostendebon! Het Opvangcentrum en de winkel zijn elke dag geopend van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. (red)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.