Leger kwallen spoelt aan op Nieuwpoorts strand: “Gevolg van sterke onderstroom en klimaatverandering”

Luc David met een zeepaddenstoel.
Dany Van Loo

Op het strand van Nieuwpoort spoelden de voorbije dagen honderden kwallen aan. Kwallen mogen dan een typisch zomerfenomeen zijn – en voor sommige soorten blijft het wel uitkijken – ook overbevissing en de klimaatverandering spelen een rol, zegt natuurgids Luc David.

Wie dezer dagen in Nieuwpoort genoot van zee- en strandplezier kon er niet omheen: het aantal kwallen dat aanspoelde was niet min. Niet ongewoon tijdens de zomermaanden, vertelt Luc David. “Inderdaad en dat heeft veel te maken met de stroming”, vertelt de Nieuwpoortse natuurgids. “Bij een oostenwind, wat een aflandige wind of een wind vanuit land is, krijg je een verrassend genoeg een sterke onderstroom in de omgekeerde richting van de wind, naar de kust toe, dus. Omdat kwallen daartegen niet opgewassen zijn, worden ze meegevoerd richting strand en spoelen daar aan”, zegt Luc. “Dat er vandaag meer kwallen kunnen voorkomen heeft ook te maken met overbevissing en klimaatverandering, ben ik van overtuigd. Vissoorten zoals haring, tonijn en zalm eten kwallen, maar komen minder frequent voor.”

Soorten

Kwallen zijn vooral een typisch zomerfenomeen. En voor sommige soorten blijft het toch uitkijken, waarschuwt Luc David. “Twee van de meest voorkomende zijn de oorkwal die van mei tot september in onze wateren aanwezig is niet netelt, en de mooie zeepaddenstoel die dit jaat al vroeger dan normaal werd waargenomen en die weliswaar groot kan worden maar evenmin netelt. De oorkwal kan je herkennen aan zijn vier oren bovenaan op het lichaam. De zeepaddenstoel heeft dan weer een lichtblauwe hoed en stevige armen. Allebeid ongevaarlijk, maar anders is het gesteld met de kompaskwal, een bruin exemplaar met lange tentakels en de blauwe haarkwal. Beide soorten netelen wel degelijk en dat kan soms heel pijnlijk zijn.”

Wat nu te doen als je toch pech hebt? “Soms hoor je dat plassen op de plaats waar je gestoken bent helpt, maar dat is dus een fabel van formaat”, zegt Luc. “Eerst afspoelen met koud zeewater en daarna met de douchesproeier heet water van rond de 42 graden op spuiten. Daarmee krijg je de netelcellen weg en breek je het gif af. Maar wanneer je te maken hebt met een allergische reactie dan moet je onmiddellijk medische bijstand vragen”, besluit Luc David.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier